Ny-vaksinert fastlege Georg Rigadis: Vaksinér dere og slutt med å sutre over at livet er så vanskelig

Fastlege og spesialist i allmennmedisin, Georg Regadis, ble vaksinert mot Covid-19 av helsesykepleier Lina Braadland Buset på Birkenes legesenter onsdag 13. januar.

 

Det har så langt vært 14 registrerte smittetilfeller med Korona relatert til Birkenes.

– Vi har vært veldig heldige, fastslår fastlege og spesialist i allmennmedisin Georg Rigadis.

Birkenesavisa var omhyggelig invitert til å overvære vaksineringa av kommunens eget helsepersonell onsdag formiddag – og Georg Rigadis var den første denne dagen.

Han kan fortelle at kommunehelsetjenesten i Birkenes har hatt full drift og full bemanning under hele pandemien.

Om hvordan han har opplevd at folk har klart å forholde seg til smittevernstiltaka, uttrykker han.

– Folk skal slutte å sutre over at livet er så vanskelig, sier fastlege Georg Rigadis.

– Stort sett forholder folk seg til begrensningene. Men – folk skal slutte å sutre over at livet er så vanskelig. Vi kan ha et tilnærmet normalt liv, hvis alle følger smittevernrådene.

Spesialisten i allmennmedisin er tydelig på at det er ei massevaksinering han ønsker.

– Jeg vil oppfordre til at alle vaksinerer seg. Gjør det! Det som er viktig med at så mange som mulig lar seg vaksinere, er at vi da oppnår en såkalt flokkimmunitet. Det vil si at jo flere antistoffer som er utvikla i befolkningen, hos den enkelte, jo mindre har viruset sjanse til å smitte den enkelte og danne smitteveier. Jo flere som lar seg vaksinere, jo bedre er det.

– Så jeg vil gjerne oppfordre alle å la seg vaksinere, som blir oppfordret om det. Igjen – gjør det!

Om vaksinene og virkningene, har fastlegen følgende mening.

– Å si at en vaksine er uten bivirkninger, er blåøyd og dumt. Vi vet om de aller fleste bivirkninger, og vi vet også hva vi kan eller må gjøre mot det. Enkelte reaksjoner, som for eksempel smerter på stikkstedet eller en kroppsreaksjon som verk eller feber, er normal vaksinereaksjon – og ikke bivirkninger. De er ønskede reaksjoner. Andre reaksjoner, som allergiske reaksjoner, vet vi om. De er vi forberedt på å behandle, og de er sjeldne.

Ikke alle er like begeistra for storstilt vaksinering av befolkningen. Heller ikke til å la seg vaksinere sjøl. Grunnene til dette er ulike.

Til disse har Rigadis ei bønn.

– Jeg vil gjerne be vaksinemotstandere å være nøkterne, saklige og rasjonelle når de argumenterer mot vaksinering, fordi det finns veldig få grunner til å ikke la seg vaksinere.

I løpet av noen minutter var både Georg Rigadis og følgende helsepersonell i Birkenes kommune vaksinerte: Fastlege og sykehjemslege Guro Leland, fastlege Tore Danielsen, helsesekretær Mona Glamsland og helsesekretær Charlotte Franksson.

Fastlege og sykehjemslege Guro Leland blir vaksinert av helsesykepleier Lina Braadland Buset.

 

Fastlege Tore Danielsen blir vaksinert av flyktningsykepleier Anna Hovet.

 

Helsesekretær Mona Glamsland blir vaksinert av helsesykepleier Lina Braadland Buset.

 

Helsesekretær Charlotte Franksson blir vaksinert av flyktningsykepleier Anna Hovet.