Statsforvalteren om et boligfelt på Bersekollen – ligger nær naturreservat

 

– En vesentlig andel av planområdet har avrenning til Berse naturreservat.

Det skriver Statsforvalteren i Agder i sitt høringsinnspill til det påbegynte reguleringsarbeidet for det planlagte byggefeltet på Bersekollen.

Statsforvalteren viser til Forskrift om vern for Berse naturreservat.

– Det må ikke iverksettes tiltak som kan endre de naturgitte forhold, herunder oppføring av bygninger, anlegg og faste innretninger, framføring av luftledninger, jordkabler og kloakkledninger, bygging av veier, drenering og annen form for tørrlegging, uttak, oppfylling, planering og lagring av masse, ny utføring av kloakk eller andre konsentrerte forurensningstilførsler, henleggelse av avfall, gjødsling og bruk av kjemiske bekjempningsmidler.

I høringsinnspillet påpeker Statsforvalteren at planområdet ligger tett på naturreservatet.

– Det må sannsynliggjøres at de tiltak som planlegges, ivaretar dette, og det må sikres i planens juridiske dokumenter. Vi minner spesifikt om at bestemmelsen også omfatter aktivitet i anleggsfasen. Deler av planens avgrensning, et smalt område lengst øst, ligger kun ca. 20 meter fra naturreservatet. Aktuelt område skråner bratt ned mot vannet. Inngrep her vil kunne påvirke Berse, og dermed være i strid med Forskrift om vern for Berse naturreservat. I tråd med føre-var-prinsippet i Naturmangfoldloven § 9 gir vi faglig råd om at de deler av planområdet som ligger tettest på Berse reguleres til grønnstruktur/ LNF-formål eller tilsvarende, herunder at planforslaget ikke åpner for fysiske tiltak i dette området

Om avløp fra det planlagte byggefeltet, skriver Statsforvalteren blant anna:

– Når det gjelder avløpsanlegg, viser vi til Statsforvalterens brev av 11.05.2021 etter inspeksjon ved Birkeland avløpsanlegg 14.02.2021. Vi påpeker i nevnte brev at dagens anlegg ikke tilfredsstiller de rensekrav som stilles i utslippstillatelsen. Konsekvensen av det ulovlige forholdet er at Birkenes kommune ikke har adgang til å koble til nye enheter over 50 pe til Birkeland avløpsanlegg, jf. plan- og bygningsloven § 27-2.

Det er Olav N. Birkeland, som gjennom selskapet Flakksvann Bolig AS, planlegger å bygge 25 eneboliger og leilighetsbygg på Bersekollen.

Reguleringsarbeidet er satt bort til arkitekt- og ingeniørselskapet Sweco.