Norsk Kulturminnefond støtter istandsetting av Melkeruta med 45 000 kroner

(Foto: Lars J. Teistedal)

Det er for tiden stor glede i Lillesand-Flaksvandbanen AS. Norsk Kulturminnefond har valgt å støtte istandsetting av melkeruta med 45 000 kroner. Dette er den største enkeltgaven hittil til formålet.

Kulturminnefondet, som er et nasjonalt fond til støtte for private aktørers arbeid med å ivareta kulturminner, begynte i 2020 også å støtte bevegelige kulturminner. Biler, busser, jernbanemateriell osv. kan derfor nå, i tillegg til faste kulturminner, motta fondets bidrag.  Interessen for denne tilskuddsordningen har vært stor, så fondet vektlegger at kulturminnene må ha en god lokal forankring. Fondet vektlegger derfor at melkeruta har en betydelig norsk brukshistorie og tilhørighet til lokalmiljøet. Også som erstatning for den tidligere jernbanedriften, samt at ruta er den siste gjenværende med karosseri fra Sangviks Karosserifabrikk i Mandal.

Totalt har prosjektet nå mottatt 167 000 kr. Øvrige bidragsytere er to runder med tilskudd gjennom Spleis.no, Sparebankene i Lillesand og Birkenes, Agder fylkeskommune og Pål Osjord via en tremodell av jernbanetog som ble utlagt til auksjon. Arbeidet med ruta går derfor godt fremover, også takket være solid dugnadsinnsats. Noen tidsplan for endelig ferdigstillelse er det derimot ikke mulig å fastsette. Til det er det fortsatt litt for mange ukjente utfordringer.

 

Carl Frederik Thorsager

___________

Brukerskapt