I rute til VM-gull – Martin Uldal har hatt en vår og sommer uten sykdom eller skade

VISTE LOVENDE TAKTER. Birkenesskiskytter Martin Uldals prestasjon i torsdagens Lysebotn Opp lover godt for den kommende skiskyttersesongen. (FOTO: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe)

Skiskytter Martin Uldal har satt seg et klart mål for den kommende sesongen. Under Blinkfestivalen i Sandnes sist uke leverte han gode bevis på at formen er i anmarsj.

 Juniorlandslagsløperen imponerte med 13. plass i Lysebotn Opp og fulgte opp med 3. plass på både supersprinten og fellesstarten på Sandnes Sparebank Arena.

– Jeg er fornøyd med mye, svarer Martin Uldal når han blir bedt om å oppsummere årets Blink for egen del. Uldal er mest fornøyd med innsatsen i det knallharde motbakkeløpet Lysebotn Opp, der han hevda seg godt i konkurranse med den norske og internasjonale langrennseliten.

– Der disponerte jeg godt og gikk bra. Jeg starta ikke helt foran, så kanskje jeg kunne gjort det enda bedre hvis jeg hadde fått sjansen til å henge på noen av de beste, undrer skiskytteren. Han syntes det gikk overraskende lett opp hårnålsvingene fra Lysebotn til Øygardstøl.

– Når du treffer bra på disponeringa er det ikke så ille å gå opp der, men den siste kilometeren er helt forferdelig, innrømmer 20-åringen, som kjempa seg opp de 7,5 kilometerne og 640 høydemeterne fra Lysebotn til Øygardstøl på 31 minutter og 42 sekunder. Det var drøye to minutter og 45 sekunder bak vinneren Gaute Kvåle fra Røldal IL. Bak seg på lista hadde birkenesløperen et kobbel med norske og internasjonale toppløpere.

Formtest for eliten

Blinkfestivalen samler den norske og deler av den internasjonale eliten i skiskyting og langrenn til fire dager med konkurranser på rulleski, med og uten gevær. I år stilte toppløpere fra blant annet Sverige, Tyskland og Frankrike på startstreken, i tillegg til en rekke norske eliteløpere. Festivalen åpna med det knallharde motbakkeløpet Lysebotn Opp torsdag og fortsatte med langrenn og skiskyting på Sandnes Sparebank Arena fredag og lørdag før festivalen runda av med en åtte timer lang mix-stafett for langrennsfolket søndag.

Sprakk på siste stående

I RUTE. Juniorlandslagsløper Martin Uldal, her i tet foran den franske juniorverdensmesteren Eric Perrot på fredagens supersprint, viste under Blinkfestivalen at han er i rute formmessig foran den kommende skiskyttersesongen. (FOTO: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe)

På fredagens supersprint og lørdagens fellesstart viste Martin Uldal at han har skumle planer om å hevde seg i toppen den kommende sesongen. På superspinten kniva han om teten med den franske juniorverdensmesteren Eric Perrot hele veien fram til siste skyting. Her var dessverre birkenesløperen litt for kjapp på avtrekkeren, og det ble tre bom. Dermed kunne Perrot paradere inn til seier, mens Uldal ble tatt igjen av Vetle Rype Paulsen fra Lier IL på sisterunden og måtte nøye seg med 3. plassen. Det ble noen bomskudd på lørdagens fellesstart også, men igjen viste birkenesjunioren god langrennsform og seilte inn til en ny 3. plass, snaue halvminuttet bak Rype Paulsen som vant foran Jørgen Solhaug Sæter fra Os IL.

– Jeg kan ikke klage på pallplasser, men er med i seierskampen begge dagene og taper. Det er litt ergerlig, men det å kunne være med helt der framme begge dagene er jo bra, oppsummerer Martin Uldal.

Skal ta VM-gull

Han tar innsatsen under årets Blink-festival som et bevis på at treningsarbeidet han har lagt ned i vår og sommer har fungert bra.

– Og så har jeg lært at jeg må jobbe litt med den siste stående skytinga og avgjøre renn i min favør, påpeker 20-åringen. For første gang på flere år har han hatt en vår og sommer uten sykdom eller skade. Det skal konkurrentene få merke til vinteren, lover han.

– Jeg har tatt store steg i riktig retning og gleder meg veldig til høsten og vinteren, så jeg er veldig godt på lag om dagen, kan du si.

Og målsettinga for den kommende skiskyttersesongen er allerede klinkende klar:

– Jeg har bestemt meg for at jeg skal ha et gull i junior-VM i år. Det synes jeg at jeg bør klare, og det skal jeg klare!

God fellesstart

Storebror Espen (Uldal) sto over Lysebotn Opp, men leverte et skremmeskudd på prologen til supersprinten ved å ta 14. plassen foran folk som Bø-brødrene og franske Quentin Fillon Mallet. 24-åringen var uheldig på standplass på selve supersprinten, der det ble kun seks treff på 20 skudd i vindkastene. Det holdt til en 23. plass. På lørdagens fellesstart nøyde birkenesløperen seg med fem bom og feide inn til en 13. plass, ett sekund bak Johannes Thingnes Bø og foran sterke navn som Johannes Dale, Erlend Øvereng Bjøntegaard og franske Antonin Guigonnat.

– Jeg følte meg bra fysisk begge dagene. På supersprinten takla jeg de vanskelige skyteforholdene dårligere enn de andre, men på fellesstarten var det bedre forhold på standplass og mulighet til å gjøre det bra. Alt i alt er det ikke bra nok, men det er et steg i riktig retning, oppsummerer 24-åringen, som vil bruke den nye norgescupen i rulleskiskyting til å finpusse skyteformen fram mot sommer-NM på Lillehammer i midten av september.

To 28. plasser

Ytterligere to birkenesjuniorer – Andreas Aas og Herman Emil von der Ohe – stilte til start i skiskytterkonkurransene på Sandnes Sparebank Arena. Kun Aas var blant de 30 som fikk gå selve supersprinten, etter å ha gått inn til 24. plass på prologen. Her ble det 28. plass på vegdølen. Aas heva seg på kvalifiseringa til fellesstarten dagen etter og gikk inn til en 17. plass etter syv treff av ti mulige på standplass. På fellesstarten ble det litt for mange bom på skytinga, og det endte med 28. plass også denne dagen. Igjen var Herman Emil von der Ohe uheldig nok til å havne på 31. plassen i kvalifiseringa og fikk dermed ikke gå selve fellesstarten.