De frivillige vaksinasjonsvaktene gjør en viktig innsats

POSITIV GJENG. Vaksinasjonsvaktene ved Idrettshuset her representert ved Solvor Haaland, Hallvard Colbjørnsen, Ellen Marie Colbjørnsen, Eva Borgersen, Inger Margrethe Røstad og Anne-Karin Haugstulen Tveide.

De frivillige vaktene gjør en viktig jobb for å få logistikken rundt vaksineringen så effektiv som mulig. Vaksinasjonskoordinator Monica Flaa Birkeland setter stor pris på deres innsats. Vaktene selv finner også stor glede i jobben.

– Om en kan bidra med noe nyttig, så er det veldig bra, sier Inger Margrethe Røstad. Hun er en av vaksinasjonsvakt ved Idrettshuset. Hun har og tidligere bidratt både som lese- og lyttehjelp på skolen, samt andre småoppdrag. – Folk er glade når de kommer hit. Hun forteller om flere rørende øyeblikk. – Det er mange som har levd lenge med begrensninger, og gleder seg til å se mer til barnebarn og oldebarn, så det ser de frem til, sier hun.

Meningsfylt

– Det er hyggelig og meningsfylt. Man blir glad av å være med på dette, sier vaksinasjonsvakt Eva Borgersen som akkurat kommer fra oppdrag som besøksvert på en omsorgsbolig, hvor hun har bidratt med ved frokosten. – Det gir en positiv energi og man føler seg nyttig, legger hun til.

– Det er bra oppmøte, og vaksinasjonsvaktene er ikke vanskelige å be, sier Anne Karin Haugstulen Tveide, i Frivilligsentralen. Det er hun som organiserer vaksinasjonsvaktene. Hun forteller at det er 15 som har meldt seg til tjeneste som vaksinasjonsvakt, og at vaktene fylles opp veldig raskt. Nå før sommeren har de allerede satt opp vaktene frem til et stykke ut i august.

Stabil og positiv gjeng

Vaksinasjonskoordinator Monica Flaa Birkeland, skryter gjerne av vaksinasjonsvaktene. – Vi hadde ikke fått til dette uten de frivillige. Vi får mye skryt for arbeidet deres. Det er en positiv gjeng, og det er en viktig jobb de gjør. De frivillige gjør at de føler seg sett og ivaretatt når de kommer til vaksinasjon.

De trenger tre frivillige til hver vaksinasjonsdag. De har en person i døra som tar imot, en som ordner køen og viser frem til vaksinested, og en som passer på i tiden etter vaksine om det skulle oppstå noe.

– De frivillige er en stabil gjeng som kommer uke etter uke. For vår del er det viktig å kunne stole på at vi alltid har folk til å hjelpe oss. Her gjør Anne Karin ved Frivilligsentralen en veldig god jobb. Når man skal vaksinere 9 hvert 10 minutt, så er det viktig at logistikken er på plass. Det fungerer bra, alt går på skinner, og alle fortjener en stor blomst for innsatsen. Det er også flott å se at også de yngre melder seg, legger hun til.

Odd Arne Nyhaven havner i den gruppa. 22-åringen har reisejobb som elektriker, og jobber på E39 utbygginga. Han har jevnlig ei friuke hjemme, og da vil han gjerne gjøre nytte for seg.

– Jeg så på Facebook at de trengte trengte hjelp, og man kan jo godt hjelpe om man har tid, sier han. Tidligere har han hatt mindre oppdrag for frivilligkontoret, slik som plenklipping.

VELKOMMEN. Odd Arne Nyhaven ønsker velkommen til vaksinasjon.

12 ukers intervall

– Vi får litt mindre vaksiner enn forventa. Derfor byttes det nå til 12 ukers intervall mellom første og andre dose. Det gjøres for at flest mulig skal få første dosen, sier Flaa Birkeland som går en annerledes sommerferie i vente.

– Ferie blir det nok lite av. Det blir en annerledes sommer, tenker jeg. Viktigst nå er at flest mulig blir vaksinert. Tror vi er ferdig i oktober eller november, men litt vanskelig å si i forhold til vaksinetilgangen, sier hun.

– Vaksinasjonsprosenten er rundt 90 prosent, og det synes vi er bra. Det er noen som ikke vil, og noen som er litt skeptiske og gjerne vil vente litt. Vi prøver å oppnå kontakt med alle, men det er noen det ikke lykkes å få kontakt med. Totalt dreier det seg om 40 personer. De må gjerne ta kontakt, også om de ikke ønsker å ta vaksinen. Det er helt i orden, men det kan være greit å krysse de ut, sier Monica Flaa Birkeland og oppfordrer dem som har spørsmål om å ringe vaksinetelefonen 475 06 943

Denne uka er det gruppen 55-64 år som vaksineres, og det skal settes 174 vaksiner, hvor 115 er førstegangsvaksine. Neste uke er det videre til gruppen 45-54 år, og det er 264 doser tilgjengelig, alle disse skal gå til førstegangsvaksinering. Ved utløpet av forrige uke (uke 24) var 1203 fullvaksinerte, mens 1596 hadde fått en dose.