Leserinnlegg fra Tom-Roger Ohrvik og Ronny Thomassen: – Vi trenger en sunnere debatt om vindkraft i Birkenes

OM LOKALT DEBATTKLIMA. Tom-Roger Ohrvik (til venstre) og Ronny Thomassen.

Mistenkeliggjøring, påstander om uhederlighet og dårlig kamuflerte trusler mot meningsmotstandere er blitt våpen i kampen mot vindkraft-satsing i Birkenes. Det skader både debattklimaet – og kommunens omdømme.

Derfor bør vi ta et felles oppgjør mot alle krefter som forsøker å kneble en åpen og fordomsfri debatt om vi skal tillate utbygging av Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk. Uansett hva man måtte mene om vindmøller, er alle tjent med at alle sider av saken blir belyst og kommentert. Ingen skal trenge å være redd for å si sin mening i det offentlige rom.

Dessverre er det mange som opplever det motsatte. Vil vi virkelig ha det slik i kommunen vår?

Det handler om bygdas framtid; om naturvern, bomiljø, arbeidsplasser og næringsutvikling.

I juni skal Birkenes kommunestyre på nytt ta stilling til hvorvidt kommunen ønsker å gi sin anbefaling til utsatt frist på idriftsettelse av Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk. Det lokale vedtaket vil sannsynligvis ha stor betydning for om det blir noe av det planlagte vindkraftprosjektet til en milliard kroner.

Dette er ikke et innlegg for eller imot vindmøller. Det fins gode argumenter både for og imot vindmølle-utbygging, enten det er i Birkenes, i andre deler av landet eller til havs. Vi ønsker alle å ta vare på vår felles natur. Samtidig ønsker vi næringsutvikling, nye arbeidsplasser og tilgang på ren energi til den grønne omstillingen vi står samlet om. I dette krysningspunktet må vi løfte fram argumentene og veie dem mot hverandre. Det vil gi politikerne våre det beste grunnlaget til å fatte en avgjørelse som reflekterer folkeviljen.

Utfordringen med vindkraft-debatten i dag er at den har blitt ekstremt følelsesbasert. Mens vindkraft for noen år siden ble sett på som en spennende ny og grønn næring, har stemningen på kort tid snudd og motstanden i befolkningen mot vindmøller har vokst. Et godt organisert nei til vindkraft-bevegelse hevder at vi ikke har behov for strømmen fra landbasert vindkraft, at den raserer naturen og at verdiene havner i lomma på grådige utenlandske eiere. Det kan virke som om det kun finnes én sannhet. Meningsmotstandere blir mistenkeliggjort og rakket ned på.

I slike ekkokamre går nyanser og fornuft tapt. Udokumenterte påstander serveres som ubestridelige fakta. En viktig samfunnsdebatt om grønn energiutbygging reduseres til en nærmest religiøs og prinsipiell kamp mot vindkraft i alle former. Det burde ikke være så vanskelig å få til et bedre debattklima. Vi kan for eksempel starte med å gjeninnføre normal folkeskikk. Det betyr å omtale hverandre på en skikkelig måte og ha respekt for de som mener noe annet enn oss.  Man blir ikke dummere av å lytte til motstandernes argumenter. Det er snarere tvert om. Det utvider vår horisont og får et bedre grunnlag for egne standpunkter.

Det er ikke tvil om at Oddehei og Bjelkeberg vindkraftanlegg, med 17 vindmøller som rager høyt til værs, vil legge beslag på natur og være synlig i nærmiljøet. Noen blir belemret med større ulemper enn andre. Samtidig vil anlegget gi grønn energi tilsvarende forbruket til over 14 000 husstander. Lokalt næringsliv vil få betydelige oppdrag i anleggsperioden, og Birkenes kommune får hardt tiltrengte skatteinntekter.

For at regnestykket skal gå opp må vindprosjektet har vesentlige positive ringvirkninger for lokalsamfunnet. Lar det seg gjøre å utnytte våre rene energiressurser og samtidig ta vare på miljøet? Ulempene ved dette naturinngrepet må være vesentlig lavere enn fordelene både på kort og lang sikt. Denne avveiningen må politikerne til slutt foreta, basert på fakta og rasjonelle argumenter, ikke bare følelser.

Den klokeste beslutningen oppnår vi ved å føre en åpen og saklig diskusjon. Det er med debattklimaet som med kloden vår; de er i ferd med å bli overopphetet.

 

Tom-Roger Ohrvik

Ronny Thomassen

_____________

Leserinnlegg