Leserinnlegg fra Dagfinn Topland: – På begge sider av bordet i Birkenes som rådgiver om vindkraft

 

Utbyggers representant har fått anledning å sitte på begge sider av bordet. Dette ser ut til å være akseptert av kommunen og kommunestyret. Er det slik det skal være? Hvem har vurdert denne rolleblandingen som akseptabel?

KRN Coaching er blitt spurt om å vurdere egen rolle i saken, men svarer ikke på dette. Det er skuffende, som «coach» skal de først og fremst være i stand til å gå foran og lede andre med høy etisk standard og gode avgjørelser.

I forbindelse med at det var snakk om å saksøke tobakksindustrien satt et advokatfirma på begge sider av bordet, i en tidlig fase. Leder av Den Norske Advokatforenings etiske utvalg, Haakon Haraldsen viste vei og uttalte da:

«Advokatkontoret opparbeider seg enorm kunnskap om motparten. Det er uhørt å representere begge parter selv om det bare dreier seg om utredning.»

I 2016 fungerte KRN Coatching som rådgiver for kommunen. I saksframlegg fra januar 2016 finner man følgende tekskt:

«Teknisk sjef har også vært i dialog med KRN Coaching ved Kjell Rune Nakkestad. Nakkestad har erfaring fra andre tilsvarende vindkraftsaker. Denne kunnskapen og erfaringene er nødvendig, for å se på mulige løsninger for å ivareta kommunens interessert særlig med tanke på verdiskapning fra en evt. utbygging.»

I begynnelsen av 2020 skulle det utredes hva som var mest hensiktsmessig med henblikk på plassering av aktiviteter. Det var mellom Engesland og Birkeland valgene stod. En egne «arbeidsgruppe», som rapporterte til «Styringsgruppa vind», laget et «notat» der det sterkt ble anbefalt å legge det meste til Birkeland.

Arbeidsgruppen laget et notat som heter: «Konkretisering-innovasjonshus arbeidsgruppas forslag». I dette notatet redegjør gruppen selv for mandatet:

«Det ble nedsatt en arbeidsgruppe som skal komme med innspill til styringsgruppen. Vårt ønske er å finne en helhetlig løsning, som ivaretar kommunens interesser på Engesland og Birkeland – på en måte som gir størst mulig positive ringvirkninger for kommunen som helhet. Arbeidsgruppen har følgende sammensetning: Gyro Heia (ordfører, Sp) – Bjørn Tore Hovland (Sp) – Arild Windsland (H) – Linda Vegusdal Stølen (styreleder, Engesland handel) – Martin Huisman (daglig leder, Engesland nærbutikk) – Harald Flaa (Birkenes Sparebank) – Halvor Nes (Birkenes kommune) – Kjell Rune Nakkestad (RWE) – Arild Tveide (Birkenes kommune) – Kristian Råmunddal (Vindmuligheter)».

Spørsmålet er hvem som tjener mest på det anbefalte forslaget og hva det betyr for oss skattebetalere. Vi skattebetalere har krav på å vite hvor mye av våre skattepenger som skal brukes på ytelser avtalen sa utbygger skulle dekke. Jeg personlig tror dette kommer til å koste oss skattebetalere veldig mye penger. RWE derimot leier til «markedspris».

 

Dagfinn Topland

____________

Leserinnlegg