Beboerne på Høygilt frakjørt av bussen igjen og igjen – AKT har gitt sjåførene tydelig instruks

MISFORNØYD. Beboer ved busstoppet Høigilts Moner, Frank Larsen, klagde nylig til AKT for fjerde gang. Han opplever å ble møtt med forståelse fra Olav N. Birkeland i Setesdal Bilruter,

Flere beboere i boligfeltet ved bussholdeplassen Høigilts Moner har opplevd å bli frakjørt av bussene. Dette er et problem de har måttet forholde seg til flere ganger gjennom de siste to-tre årene. Sist uke opplevde Frank Larsen dette, ikke bare en, men to ganger. Etter kontakt med Olav N. Birkeland i Setesdal Bilruter fikk han rask respons og taxitur like etter.

– Det er vel og bra, men dette er et problem jeg gjerne vil rydde opp i. Jeg ser det på ungene, at de ikke tør å stole på at de faktisk kommer med bussen når de skal på skole eller trening. Slik det er nå må jeg alltid følge guttungen ned og påse at han kommer med. Jeg er en ganske sindig person, men må medgi at jeg var lettere irritert i hvert fall, sier Frank Larsen. Sist uke hadde han til og med tatt på seg ei jaktlue med signalfarger, men ble likevel ikke sett. Ved den anledningen hadde han bilen parat, og de fikk tatt igjen bussen lenger nede.

Larsen føler for så vidt han har møtt god forståelse og hjelp i fra Olav N. Birkeland i Setesdal Bilruter, men han føler likevel de har et stykke igjen for å finne en løsning som fungerer.

Larsen får støtte fra nabo Kjell Ervik. Ervik har bodd på Høigilts Moner siden høsten 2018, og reagerte sterkt da han fikk høre at naboen Frank Larsen igjen hadde opplevd at bussen kjørte fra dem. Det er et problem han også har hatt ved flere anledninger.

– Selv har jeg flere ganger meldte fra til AKT om dette problemet, og trodde nå at ting var i orden, sier han. Tidligere tok han jevnlig bussen, men han har selv ikke brukt bussen etter at han ble rammet av et slag i fjor sommer. Han viser frem en bunke utskrifter fra mailkommunikasjonen mellom han og AKT (Agder kollektivtrafikk) som viser at dette har vært et problem også tidligere.

– Jeg vet ikke helt hvor mange ganger det har skjedd meg, men i hvert fall 10 ganger vil jeg tro, sier Ervik.

Birkenesavisa legger ved noen utdrag av korrespondansen mellom både Frank Larsen, Kjell Ervik og AKT i anledning saken. Henvendelsene strekker seg over en periode på nesten tre år.

Utdrag av noen av Frank Larsens e-post til AKT:

Mai 2018: Bussen braser rett forbi busslomme og stopper ute på veien. Hadde vi ikke fulgt 7- åringen til skolebussen hadde han blitt frakjørt. Dette er tredje gangen jeg sender inn melding om dette og nå må det ordnes opp i. Det skaper en utrygghet rundt skolen som burde være unødvendig.

11. mars 2021. Bussen kjørte rett forbi igjen. Dette må være fjerde skriftlige klagen og vi er nå litt… lei. Vi bor på Birkeland. Busstoppet heter Høygilts Moner. Bussen som er forbi ca kl 07.00 er den som ikke stoppet denne gangen.

16. mars 2021: Hei. Da ble vi frakjørt igjen. Dette gjelder busstopp Høygilts Moner på Birkeland. Kl 16.15 kjørte bussen rett forbi buss stoppet. Både jeg og min datter sto på stoppet og vinket som gale. Dette er nå andre gang på under en uke. Har kommunisert med ansvarlig på Setesdals bilruter, og fikk drosje. Noe som er flott, men en midlertidig løsning på ett større problem. Vi trenger lyssignal montert på stoppet slik at bussen kan redusere farten og faktisk ta med passasjerer.  

Utdrag av Kjell Erviks korrespondanse med AKT:

24.10.2018: Bussjåfører stopper ikke på holdeplassen når jeg skal ta bussen. Senest i går kjørte bussen forbi, og jeg måtte som tidligere løpe fort fra holdeplassen og mot veien, og heldigvis stoppet bussen da han så meg komme løpende og veivende med armene. Man MÅ hver gang vente i spenning, og ha blikket stivt rettet mot veien, slik at man er oppmerksom på det øyeblikk bussen kommer.

AKT svarer Kjell Ervik e-post (etter litt purring) 14.11.2018:

Det er spilt inn ønske om at det anlegges busslommer langs rv. 41. Bussjåførene har fått tydelig instruks om å benytte dagens holdeplass i begge retninger inntil eventuelt nye busslommer er på plass.

Bussholdeplassen Høigilts Moner ligger i en sløyfe langs riksvei 41. Fra begge kanter er det begrenset sikt grunnet vegetasjon og en voll. Bussjåførene ser derfor litt for sent om det er personer på bussholdeplassen. Bussjåførene har fått beskjed både muntlig og skriftlig om at de skal svinge innom busstoppet uansett, men likevel skjedde det altså igjen forrige uke at noen ikke kom med bussen.

– Jeg legger meg paddeflat, sier Olav N. Birkeland i Setesdal Bilruter. Dette skal ikke skje, og slik kan vi ikke ha det. Vi har hatt nøye gjennomgang av dette. Sjåførene har fått beskjed både muntlig og skriftlig, og det er hengt opp påminnelser på pauserommet, og vi opplyser om det på infoskjermer. Det er vanskelig å si at jeg lover det ikke skal skje igjen. For det har jeg lovet før. Det er 12 faste sjåfører som kjører disse rutene, i tillegg er det noen vikarer, men dette bør vi likevel kunne klare. Jeg har gitt de beskjed om å svinge innom uansett. Vi skal i hvert fall gjøre alt vi kan for å få dette til å fungere, avslutter Olav N. Birkeland.