Stor nyhetsinteresse – allerede i mai starter Eon Element produksjon i Tveide Næringspark

LANSERING. Det var stor oppmerksomhet når Eon Element lanserte planene sine på Tveide Næringspark. Her er det grunder Halldor Gunnar Halldorsen og administrerende direktør Kjetil Sivertsen som blir intervjuet av NRK Sørlandet.

Eon Element har fått en kjemperespons i markedet og investerer stort i Birkenes. Fredag formiddag lanserte firmaet sine etableringsplaner i Tveide Næringspark.

På den asfalterte høyden like ved Birkenes Byggsenter vil de sette opp en hall på til sammen 1600 kvadratmeter. Arbeidet begynner om få uker, og produksjonen er beregnet å kunne starte i midten av mai allerede.

Eon Element har for tiden 7 ansatte, men forteller at de har hårete utviklingsplaner, og regner med å styrke bemanningen ytterligere. Foreløpig har de kjøpt 4 mål næringsareal, men har opsjon på ytterligere 6 mål.

– Vi har investert 20 millioner i den syv års perioden vi har lagt bak oss, og nå ser vi virkelig at arbeidet begynner å bære frukter, lyder det fra teknisk sjef, og grunder i selskapet Halldor Gunnar Halldorsen, og legger til at de har ordrebøkene fulle frem til juni.

(Illustrasjon: Eon Element nettside)

Kort fortalt lager de prefabrikerte blokker av reisverk, fuktsperre og isolasjon. Sammenlignet med vanlig byggemåte har de flyttet dampsperren til utenfor reisverket, og sørger for at den er ubrutt. Dermed er reisverket hele tiden tørt. Og tørt reisverk har tilnærmet evig levetid får vi høre.

– Det er på grunn av fukt i veggen. Ved å flytte dampsperren på utsiden av reisverket unngår man disse problemene. Uten fukt er levetiden utrolig lang, ja så mye som 1000 år, mens et vanlig hus kanskje har 40 års levetid antyder de. Navnet Eon, er engelsk, og beskriver en tidsperiode som er for lang til å kunne måles, forteller Kjetil Sivertsen i Eon Element. Vi har også nærmest eliminert kuldebroene. Et passivthus med våre moduler vil spare 70 prosent i oppvarmingskostnader sammenlignet med et vanlig hus etter Tek17 standarden, legger han til.

For tiden har de produksjon i en mindre skala i et bygg ved Aanesland Fabrikker. Når den nye produksjonshallen står klar, vil de kunne produsere hele 20.000 byggelementer i året. Det vil bidra til nye arbeidsplasser i regionen.

Hvorfor Birkeland?

– Birkenes kommune har virkelig vært offensive og lagt til rette for vår satsning i en kommune med lange tradisjoner og stort fagmiljø innen prosess industri med trevirke, sier Sivertsen. Det er sentralt her, og det er mange bedrifter vi kan samarbeide med. Vi hadde egentlig bestemt oss for et annet sted. Men fem på tolv i prosessen kom kommunen, ved ordfører Gyro Heia, kommunedirektør Anne Stapnes og Arild Tveide i Næringsforumet på banen, og gjorde valget enkelt for oss, sier Sivertsen.

GOD MOTTAGELSE. Eon Element skryter av kommunens mottagelse og deres gode samarbeid. Her ved Leif Westgård, Halldor Gunnar Halldorsen og Kjetil Sivertsen i møte med kommunedirektør Anne Stapnes og ordfører Gyro Heia.

– Det er kjempebra for kommunen. Utrolig positivt at det skjer noe. Det vil forhåpentlig få ringvirkninger for flere, sier ordfører Gyro Heia, når hun ønsker bedriften velkommen til bygda. Jeg er utrolig fornøyd. Vi har hatt en god dialog, og gjort alt hva vi kan for å gjøre oss attraktive, og det må vi jo ha klart, siden valget falt på oss, sier hun fornøyd, og beskriver bedriftens produkt som unikt og spennende.

Arild Tveide på sin side sier at tomta er en ting, men at det var vel så viktig med all den samlede kompetansen innen treindustri området lokker med. Deres bestilling var at de ønsket et samarbeid, og det kan vi gi her i kommunen, slår Tveide fast.

Eon Element er den første norske aktør som fått godkjent sitt grønne byggesystem for bruk i passivhus av det tyske passivhusinstituttet PHI. Det er teknisk leder Halldor Gunnar Halldorson som står bak utviklingen av miljøblokkene. Han har den særegne islandske yrkesbetegnelse «Hussmed», som rommer både forskalingssnekker, tømrer og trappesnekker. Han opplever at flere boligbyggere ser etter miljøvennlige løsninger. Samtidig er flere blitt mer bevisst på energisparing. Byggingen kan sammenlignes med det å bygge med legoklosser. Selve reisverket er tradisjonelt og kan settes enkelt settes opp av tømrere uten spikerpistol eller drill. De regner med to mann kan spare 100 timer på oppføringen av en bolig på 160 kvadratmeter.

– Vi leverer elementene på byggeplassen, og ingen av elementene er tyngre enn det du kan løfte selv, sier Sivertsen. Elementene kan også brukes flere ganger. Man kan skru elementene fra hverandre igjen, og bruke dem på nytt, vi vil også ha en panteordning for elementene, legger han til

Mye av produksjonen vil skje på Tveide, men i tillegg satser de på å flytte produksjonen av elementene til stedene husene bygges.

– Hovedkontoret er her, men vi jobber med å lage produksjonslinjer, slik at vi kan flytte montasjelinjene dit vi skal levere, sier Sivertsen.