Kommunestyrevedtak i vindkraftsaken ble ikke sendt til Statsforvalteren – nå beklager kommunedirektør Anne Stapnes

Kommunedirektør Anne Stapnes beklager, men ser ikke bort fra at ordføreren vil be henne om å komme med en redegjørelse i neste kommunestyremøte eller formannskapsmøte. – Det er i grunnen ikke så mye mer å si om denne saken, sier Stapnes til Birkenesavisa.

Kommunedirektør Anne Stapnes beklager, men ser ikke bort fra at ordføreren vil be henne om å komme med en redegjørelse i neste kommunestyremøte eller formannskapsmøte. – Det er i grunnen ikke så mye mer å si om denne saken, sier Stapnes til Birkenesavisa.3. september i fjor gjorde Birkenes kommunestyre et vedtak i vindkraftsaken som skulle oversendes Statsforvalteren i Agder for lovlighetskontroll. Denne oversendelsen, som administrasjonen ved kommunedirektøren har ansvar for etter de folkevalgtes vedtak, ble aldri gjort.

Fredag i sist uke, 12. september, kontakta kommunestyrerepresentant Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp) Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen, red.anm). Hun lurte på hvordan behandlinga av lovlighetskontrollsaken lå an. Men – hos Statsforvalteren kunne de ikke finne å ha mottatt noe i denne saken om lovlighetskontroll.

Den neste Silje Bjørnarå Drangsholt så tok kontakt med, sist fredag, var ordfører Gyro Heia (Sp). Mandag fikk Bjørnarå Drangsholt en tilbakemelding fra ordføreren, som skriver: «Det er beklagelig at kommunen ikke sendte inn vedtak om lovlighetskontroll samtidig som det andre vedtaket 11/9.20, så jeg vil takke deg for at du kontaktet meg på fredag og etterspurte dette».

Birkenesavisa kontakta ordføreren tirsdag, og har nå fått bekrefta at «vedtak i saken ble oversendt til Fylkesmann/Statsforvalteren i Agder 15.02.2021» – altså på mandag.

Ordfører skriver i en e-post til Birkenesavisa onsdag: «Årsaken er svikt i oppfølgingen etter behandling av saken, og kommunedirektøren beklager dette på det sterkeste».

– Det er svært beklagelig at dette ikke har blitt sendt videre direkte etter vedtaket ble fattet, og som ordfører venter jeg at hendelser som dette ikke skal skje, kommenterer ordfører Gyro Heia. – Jeg har nå blitt forsikret om at dette følges opp gjennom god dialog med Statsforvalteren fra kommunens side.

Det er nytilsatt enhetsleder for teknisk forvaltning, Øyvind Raen, som nå skal være satt på saken for oppfølging fra kommunens side inn mot Statsforvalteren, det som før het Fylkesmannen.

– Jeg har etter at dette ble fanget opp, bedt om at det legges opp et nytt sjekkpunkt knyttet til oppfølging av politiske vedtak til andre forvaltningsorgan i PA møte, som gjennomføres fast i forkant av hver politiske møterunde. På denne måten håper jeg at eventuelt lignende situasjoner blir fanget opp og ikke vil skje igjen, opplyser ordføreren.

På politisk og administrativt møte (PA) deltar ordfører Gyro Heia (Sp), varaordfører Anders Christiansen (Ap), utvalgslederne Bjørn-Tore Hovland (Sp) og Linda Hye (Sp) og Arild Windsland (H) fra den politiske opposisjonen – sammen med kommunedirektøren, kommunalsjefene og økonomisjefen.

Vindkraftmotstander Silje Bjørnarå Drangsholt uttaler til Birkenesavisa: – Jeg syns det som har skjedd er forferdelig grovt. Dette skal ikke ties ned. Kommunedirektøren skal fortelle hva som har skjedd, og hva grunnen er. Jeg opplever dette som utrolig ubehagelig, og et kjempe overtramp.

Bjørnarå Drangsholt mener at det som har skjedd må komme opp på neste kommunestyremøte. – Jeg forventer at kommunedirektøren redegjør for hva som har skjedd og konsekvensene av dette. Og hva som kan gjøres for at ikke det skal skje igjen.

Inneværende kommunestyreperiode er Silje Bjørnarå Drangsholts første som folkevalgt. I kommunestyremøtet i november 2020 kom hun med mildt sagt hard kritikk av kommunedirektøren og administrasjonens presentasjon av saken om vannledningen på industritomta på Tollnes. «Jeg har alt for mange eksempler fra den lille perioden som jeg har vært med» og «en slik kommune ønsker ikke jeg å være en del av», var formuleringer hun da brukte fra talerstolen.

Vedtaket i kommunestyrets sak (077/20) 3. september 2020 lyder: «Kommunestyret opprettholder avgjørelsen i sak 048/20 klage på søknad om dispensasjon fra kommuneplanens arealdel til bygging av vindkraftverk Oddeheia og Bjelkeberg og oversender vedtaket til fylkesmannen i Agder for lovlighetskontroll.»

Et flertall av de folkevalgte ga i fjor utbygger RWE ønska dispensasjon fra kommuneplanen for å etablere vindkraftverk på Oddeheia og Bjelkeberg. Dispensasjon var nødvendig fordi området er satt av til landbruk-, natur- og friluftslivsformål (LNF).

Krav om lovlighetskontroller av kommunestyrevedtak i vindkraftsaken var oppe i flere politiske runder i 2020.

Onsdag ettermiddag uttaler kommunedirektør Anne Stapnes om de folkevalgtes vedtak som ble liggende i over fem måneder på kommunehuset, før det nå ble sendt over til Statsforvalteren for lovlighetskontroll. – Dette er rett og slett en svikt.

Kommunedirektøren sjøl ser ikke bort fra at ordføreren vil be henne om å komme med en redegjørelse i neste kommunestyremøte eller formannskapsmøte. – Men det er i grunnen ikke så mye mer å si om denne saken, sier Anne Stapnes til Birkenesavisa.