Kompetansekrava som kan gjøre det vanskelig å skaffe deltidslærere til skolen på Herefoss

Torsdag kveld denne uka samles kommunestyret til sitt siste møte i 2020. Det skjer på Engesland skole. Økonomi og handlingsplan for 2021-24, samt årsbudsjettet for 2021, er siste sak på kartet. Inn i denne hører framtida til skolen på Herefoss. I planen «foreslås det nedleggelse av skolen fra og med skoleåret 2022/2023».

Da kommunalsjef oppvekst, Marianne Moen Knutsen, presenterte denne delen av planen for de folkevalgte i sist kommunestyremøte, opplyste hun at «dette handler ikke først og fremst om økonomi, men også det».

Til Birkenesavisa uttalte Moen Knutsen i etterkant av sist kommunestyremøte, at «det vil være vanskelig å få ansatt gode lærere i deltidsstillinger. På en skole som på Herefoss, må lærerne kunne undervise i mange ulike fag».

Moen Knutsen understreket også, som Birkenesavisa skreiv, at forslaget om nedleggelse av Herefoss skole først skal ut på høring, før det gjøres vedtak.

Utdanningsdirektoratet opplyser at, for å bli ansatt i en undervisningsstilling på barnetrinnet så må en ha en av disse utdanningene:

  • Grunnskolelærerutdanning for 1.-7. årstrinn
  • Grunnskolelærerutdanningen for 5.-10. årstrinn (kan bare tilsettes på 5.-7. årstrinn)
  • Allmennlærerutdanning
  • Faglærerutdanning i praktiske og/eller eststiske fag
  • Treårig lærerutdanning for tospråklige lærere
  • Yrkesfaglærerutdanning (kan bare tilsettes på 5.-7. årstrinn)
  • Universitets- og høyskoleutdanning og PPU (kan bare tilsettes på 5.-7. årstrinn)
  • Førskolelærerutdanning eller barnehagelærerutdanning og minst 60 studiepoeng videreutdanning (kan bare tilsettes på 1.-4. årstrinn)

De som skal undervise blant anna i norsk, engelsk og matematikk, skal ha 30 studiepoeng som er relevante for det aktuelle faget.

Knytta til de nye kompetansekrava står det i tillegg: De som var ferdig utdannet og kvalifiserte for tilsetting før 1. januar 2014, eller som senere har fullført allmennlærerutdanningen, har dispensasjon fra kravet om 30 relevante studiepoeng frem til 1. august 2025.

Birkenesavisa har vært i kontakt med fylkesleder i Utdanningsforbundet Agder, Ottar Stordal. Han ønsker ikke å uttale seg konkret om framtida til Herefoss skole, men sier på generelt grunnlag: – Det vil i tida som kommer være utfordrende for små barneskoler å skaffe kompetente lærere som oppfyller de nye kompetansekrava. Denne utfordringa kan det kanskje være mulig å løse ved å ansette flere lærere i deltidsstillinger, men Utdanningsforbundet vil selvsagt heller ikke akseptere en slik løsning.

Etter sist kommunestyremøte dro Birkenesavisa til Herefoss for å få vite hva bygdas innbyggere mente om det som var blitt kjent om en eventuell framtidig nedleggelse av skolen deres.

Først møtte vi Anders Snøløs Topland, som er Senterpartiets gruppeleder i kommunestyret. – Jeg tror økonomien er litt mer viktig enn det som ble lagt fram i kommunedirektørens presentasjon av budsjettet. Men jeg setter ikke noe spørsmålstegn ved den faglige vurderingen.

Det viste seg at de vi ellers møtte var heller tilbakeholdne med å si så mye. – Ikke alt hører hjemme i pressen og det offentlige rom, mente FAU-leder Terje Topland.

Han viste til et lukket møte noen dager tidligere, på initiativ fra Senterpartiet, og hvor FAU og foreldre var invitert.

På dette møtet skal det ha blitt hevda fra en politisk leder at det var kommet fram i pressen at en eventuell nedleggelse av skolen skulle vedtas allerede på kommende kommunestyremøte – altså nå denne uka. Birkenesavisa har gått gjennom egne utgaver, og andre av distriktets aviser, og kan ikke finne at dette har vært skrevet.

Ellinor Leistad og Cato Vehusheia har barn som skal begynne på skolen neste høst. De opplever at det kun er «gjetninger på hvor mange barn» det kan bli på skolen framover. «Vi må få vite alt vi kan», for «nå er det sausa sammen på en ulogisk måte», sier de to.

Birkenes kommune oppgir at det om få år vil være under tre elever i hvert årskull i Herefoss.

Ellinor er frustrert. – Vi aner ingenting om hvordan skolen vil kjøre prosessen.

Og dersom skolen blir nedlagt. – Hva med skoleskyss? Hva med bygningen? lurer Ellinor på.

Cato er klar på at det å ha skole i bygda utvilsomt er en faktor som vurderes om man skal flytte til Herefoss. – Men jeg tror ikke bygda blir folketom over natta, dersom det ender med nedleggelse.

Til sist formannskapsmøte ble det fremma et forslag av Anders Snøløs Topland (SP) på vegne av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og felleslista Miljøpartiet De Grønne / Sosialistisk Venstreparti:

«Ved utlysning av høring på nedleggelse av Herefoss skole, skal høringsfristen økes fra 6 til 10 uker. Dette for å kompensere for ulempene med å samordne høringssvar under Covid-19. Kommunestyret tar videre til orientering at det i økonomiplanperioden er lagt inn besparelse med forutsetning av nedleggelse av Herefoss skole fra august 2022. Kommunedirektøren bes finne andre innsparinger dersom kommunestyret etter endt høring velger å fortsette driften av skolen på Herefoss etter august 2022. En eventuell nedleggelsesprosess skal ta utgangspunkt i at skolebygget fortsatt skal være i kommunalt eie og støtte opp under aktivitet i Herefoss».

Forslaget fikk tilstrekkelige fem stemmer på veien videre til kommunestyret torsdag.