Menighet på offensiven

Trosopplæringen: Sokneprest Frode Eikrem og menighetsrådsleder Petter Ross presenterer noen av trosopplæringstiltakene i menigheten.

Annonsen som inviterte til folkemøte var av det pessimistiske slaget med. Spørsmål var om Herefoss sokn finnes om to år.

Journalisten været en aldri så liten sensasjon. I disse kommunesammenslåingstider kunne det se ut til å gå mot menighetssammenslåing. Ønsker Herefoss menighet å slå seg sammen med Vegusdal eller Birkenes, eller er det kanskje duket for sammenslåing med Froland.

Men folkemøte, som menighetsrådet hadde innkalt til bærer ikke preg av oppbrudd – snarere tvert imot.

Trenger ideer

– Menighetsrådet trenger ideer og litt flere å diskutere med. Derfor har vi innbudt til dette møte, sier leder i menighetsrådet Petter Ross, før han gir forsamlingen en gjennomgang av hva som finnes av menighetsarbeid på Herefoss.

Og lista er så lang at Birkenesavisa omtrent måtte komme med eget bilag for å plass til alt som skjer i regi av menigheten. Her får vi nøye oss med kortversjonen:

  • Organisten arrangerer småbarnssang
  • Søndagsskole en gang i måneden
  • Ungdomsklubben Amigos møtes 14 ganger i året
  • Trialklubben har 70 medlemmer
  • Gudstjeneste hver annen søndag

Trosopplæring

Dessuten har menigheten flere trosopplæringstiltak. Da kristendomsundervisningen i sin ble tatt ut av skolen, ble ansvaret for dåpsopplæringen lagt til menigheten.

Misjons- og dåpsbefalingen snakker om både å døpe og lære, og derfor må opplæringen tas alvorlig. Stortinget har da også bevilget midler slik at trosopplæringen kan skje lokalt.

Herefoss menighet får omkring 50.000 kroner til dette formålet. Av tiltak som er i gang kan nevnes:

  • Gave til alle 1-, 2- og 3-åringer
  • Utdeling av 4-årsbok i kirken
  • Lys våken – hvor 10-åringer samles til spennende natt i kirken
  • Fem i bilen – en dag på festival på Risøya

– Men vi er åpne for flere ideer. Og det er i grunnen ikke penger det står på.  Flere tiltak krever imidlertid flere ledere, og det er det kanskje litt manko på, sier sokneprest Frode Eikrem.

Godt fremmøte

Av menighetens 330 medlemmer møtte 15 frem til folkemøte om situasjonen i menigheten. Det er godt fremmøte i en liten menighet i ei lita bygd. Birkenes menighet er temmelig nøyaktig ti ganger større, og med samme fremmøte til tilsvarende møte på Birkeland skulle det altså ha møtt 150 personer.

Forsamlingen har ikke så mange innspill. En er vel heller litt overveldet over alle tiltak som allerede er i gang.  Etter litt rådslagning rundt bordene kommer det imidlertid noe.

  • Hva med hverdagsgudstjenester istedenfor søndagsgudstjenester?
  • Hva med barnas kafe, hvor barna steller i stand og voksne hygger seg?
  • Hva med givertjeneste selv om vi for øyeblikket har god økonomi?
  • Hva med å dele Amigos i to grupper?
  • Hva med KRIK?

– Dette tar vi med oss til neste menighetsrådsmøte, så får vi se hva vi kan få til, sier Ross

Nytt menighetsråd

Han er takknemlig for alle innspill som har kommet, men har en litt alvorlig ting å komme med mot slutten av møtet.

– Det skal snart være valg på nytt menighetsråd – det skjer samtidig med kommunevalget. Til menighetsrådet på Herefoss trenger vi elleve navn på lista, og dersom vi ikke klarer å stille liste kan vi risikere både tvangssammenslåing med nabomenigheter og kutt i ressursene, sier han, og legger til:

– Det er vi ikke interessert i.

Og soknepresten – med bakgrunn blant annet fra bispedømmerådsadministrasjonen understreker alvoret i situasjonen og forteller at bispedømmerådet stadig er på jakt etter innsparingsmuligheter.

– Dersom Herefoss blir innlemmet i Birkenes, vil nok bispedømmerådet benytte anledningen til å se alvorlig på ressursbruken i Birkenes. Så dette er viktig for menigheten hvis de vil beholde dagens presteressurs og fremdeles være herre i eget hus, avslutter Eikrem.