Forberedelsene før eventuell bygging av ny bru på Senumstad er nå i gang

Mandag ettermiddag denne uka var Midtstøl Transport A/S på plass ved Senumstadbrua med ei stor mobil kran og anna utstyr. Det er på oppdrag fra Agder fylkeskommune at de skal foreta et forarbeid til videre prosjektering og fundamentering av ei eventuell ny bru.

Om det planlagte arbeidet knytta til Senumstadbrua er følgende å lese på fylkeskommunens nettside: «Vindmøllefirmaet RWE har konsesjon til å bygge ut vindmøller på Oddeheia og Bjelkeberget i Birkenes kommune. Transport av utstyr for å etablere og drifte vindmølleparken skal foregå over Senumstad bru. Dagens hengebru har ikke styrke nok til å tåle denne lasten. Det er derfor besluttet at Birkenes kommune i samarbeid med Agder fylkeskommune skal bygge ny bru, som kan håndtere opp til 140 tonn aksellast». 

Mandag hadde Midtstøl Transport satt ut en flåte på vestsida litt ovenfor brufeste på østsida av Senumstadfjorden. Midtstøl skal foreta grunnboring ned til man støter på fast fjell.

På fylkeskommunens nettside er det videre opplyst: «Vi skal utarbeide en reguleringsplan for ny bru som skal vedtas av Birkenes kommune før selve byggingen kan finne sted. Reguleringsplan prosessen er estimert til ca. 1 års tid. Det er utarbeidet en finansieringsplan der Birkenes kommune/utbygger og Agder fylkeskommune deler utgiftene. Prosjektkostnadene er anslått til ca 52-55 mill.kr.»

Til Birkenesavisa opplyser Siri Vevstad, seksjonsleder for utbygging vei øst i Agder fylkeskommune, at arbeidet som nå er i gang på Senumstad er knytta til reguleringa før ei eventuell ny bru kan bygges.

Steinar Knutsen i Agder fylkeskomme er mannen som trolig blir byggeleder dersom det blir ny bru på Senumstad. Han uttaler til Birkenesavisa at arbeidet som nå er satt i gang er knytta til nødvendig konsekvensutredning før ei regulering kan skje. Fylket vil prøve å få behandlinga fram mot ei regulering ferdig rundt juletider i år. Ifølge Knutsen er reguleringsarbeidet skynda framover i fylkets kø av saker, grunna den korte tida utbygger RWE har på å få til transport av vindturbinene over elva ved Senumstad.

På sist ukes kommunestyremøte ble det vedtatt i høringsuttalelsen til NVE at Birkenes kommune vil ha eventuell ny bru over Tovdalselva ved Senumstad, og ikke ved Kjærestrøm som har vært framme som et alternativ. Videre vedtok de folkevalgte enstemmig i høringsuttalelsen at «RWE dekker hele det økonomiske bidraget til broa som fylkeskommunen ikke dekker».

Midtstøl Transport regner med å bruke 1-2 uker på grunnundersøkelsene som de nå er i gang med.

På et jorde på vestsida av Senumstadfjorden var mandag arkeolog Theodor Bruun fra seksjon for kulturminnevern i Agder fylkeskommune i gang med undersøkelser. Flere sjakter var allerede gravd for å eventuelt finne spor etter gamle stolpehull, hus og kokegroper. I løpet av ei ukes tid skal jordene på begge sider av veien undersøkes.