Årets kulturprisvinner ble Vidar Haslum

Kulturprisen ble delt ut på Folkefesten på Birkeland i kveld, av ordfører Arild Windsland og kulturleder Wenche Flaa Eieland.

Det er Utvalg for helse og oppvekst i Birkenes kommune som gjennom årenes løp har delt ut Kulturprisen.

– Den har blitt delt ut til mennesker som over mange år har bidratt til at Birkenes kommune har blitt en god kommune å leve i eller har markedsført Birkenes på en positiv måte, uttrykker utvalget.

– Disse vinnerne har på de forskjelligste områder arbeidet for å fremme kulturlivet i vår store og vakre kommune.

– Kommunens kulturpris henger svært høyt, og det er bare de færreste som kan håpe på å få den. De som får prisen, kan med sikkerhet vite at de har vært gjennom et så trangt nåløye at ingen skal være i tvil om at den er fortjent,

Og årets kulturprisvinner er altså Vidar Haslum.

Vidar Haslum, født i 1958 og bosatt i Kristiansand. Men Haslum bodde på Birkeland store deler av oppveksten.

Her utvalgets begrunnelse for tildelinga:

– Haslum ble tidlig interessert i å samle stedsnavn. Som 17-åring ble han med i kommunal kartnemd. Han er en utmerket karttegner og har utarbeidet; turkart Birkeland, turkart Ogge og flere mindre o-kart.

– Han har utarbeidet en utrolig stor navnesamling for de fleste gårder i Birkenes. Han har samla inn over 12000 navn i Birkenes. Denne navnesamlingen er brukt som del av doktoravhandlingen hans.

– I 2022 ble 7.000 av disse navnene utgitt i en egen bygdebok nr. 5 i bygdebokserien for Birkeland. (Stedsnavn i Birkenes). Utgitt av Birkenes historielag via Noxus forlag. De resterende 5.000 navna er samlet inn stort sett fra Vegusdal og Herefoss. Bokverket på hele 800 sider har vakt interesse i inn- og utland og er en fin reklame for Birkenes.

STEDSNAVN I BIRKENES. Kveldens Kulturprisvinner, Vidar Haslum, med boka «Stedsnavn i Birkenes», som ble utgitt i 2022. (Arkivbilde)

– I USA skrev Amy Crawford en artikkel med intervju av Vidar i nettavisen Atlas Obscura som har fått tittelen: Meet the Man Collecting Fading Place Names (Møt mannen som samler «utrydningstruede» stedsnavn). Professor Gunnstein Akselberg, kjent fra «Eides Språksjov», skriver: «Vidar Haslum har med denne omfattande namnesamliga frå Birkenes utført eit storverk innom norsk stadnamngransking. Det er virkelig verdt å merke seg at Vidar Haslum har gjort alt dette arbeidet på dugnad; ikke én krone har han tatt imot av verken utlegg, royalties eller boksalg. Og arbeidet har foregått siden han samlet sine første navn rundt foreldrenes hytte på Mosfjellheia for femti år siden.

– Haslum har vært med i kartkomiteen i Norges orienteringsforbund. Han skriver stadig artikler til Birkenes Historielagets årsskrift. Han holder foredrag om stedsnavn og lokalhistorie. Og han sitter på et stort lydarkiv med samtaler med mange gamle folk i bygda.

– Det er en stor glede å tildele årets kulturpris til Vidar Haslum.

– Jeg er beæret over denne prisen og syntes dette var utrolig stas.

– Det er ikke minst stas at bygda har tatt så godt imot det siste verket om alle stedsnavna rundt i kommunen, sa en glad prisvinner fra scenen i Birkeneshallen.

Kulturprisen i år er grafikk av den anerkjente kunstneren Rolf Nerli.