Et yrende dyreliv hos familien Holm Seland og Duckert i Nesveien på Herefoss

 

Aud Holm Seland og Dag Duckert har slått seg til langs Nesveien på Herefoss. Her er de selvberget på så mangt. Urter, grønnsaker og bær bidrar til matauke gjennom hele året. Det gjør også et godt utvalg kaniner, ender og høns.

– Jeg er glad i dyr. Høner og kaniner har jeg alltid hatt, i hvert fall de siste 50 åra, sier Aud når vi avlegger dem et besøk.

Dyra er for matauk, men og til stor glede for barnebarn og oldebarn som kommer på besøk. Når vi treffer dem har de barnebarnet Ewa (3 år) fra Saltrød på besøk for å hilse på farmor og Nonno. Nonno er italiensk for farfar blir vi fortalt.

Paret har sterk tilknytning til Italia, og reiser hver vinter til støvellandet, nærmere bestemt til Tolfa, som ligger like nord for Roma. Her tilbringer de tiden fra oktober til februar. På grunn av koronaepidemien ble det annerledes i år.

– Vi kom hjem i februar, og måtte da to uker i karantene. Da var utbruddet i gang i Italia, og det har vi merket godt. Vi har mange kjente der nede. Nå i sommer skulle vi egentlig hatt besøk derfra, men vennen vår var en av dem som døde av epidemien, forteller Aud.

Stor familie

Vi forstår at paret etter hvert har fått en omfangsrik familie, og spør dem om hvor mange barnebarn og oldebarn det er snakk om.

– Ja, nei det ble nesten litt vanskelig, ler Dag. Vi har noen hver, noen adopterte, og vel også noen som har adoptert oss også som besteforeldre, ler han.

Dag er pensjonert jurist. Født på Hamar, men han har bodd mye i Oslo og Nittedal, mens Aud på sin side har røtter i Herefoss. Hennes bestefar var prest her. Selv er hun født og oppvokst i Oslo, men har alltid hatt sterk tilknytning til bygda.

Temmet

Vi får hilse litt på dyrene, som ikke er så veldig skvetne.

– Dyrene er vanligvis ikke så tamme, men nærheten fra barna har temmet dem litt, forklarer Aud. Barna har gitt dyrene navn, men selv velger de å ikke knytte dem for sterkt til seg. Det er tross alt matauk, og de bidrar godt med kjøtt i frysen gjennom vinteren.

At de ikke får reist til Italia med det første tar de ikke så tungt. På Herefoss trives paret veldig godt.

–  Ja, vi kan ikke ha det bedre, sier Dag og Aud samstemmig.