20 seniorer i do-kø

(Foto: Thorbjørn Slaastad)

 

Overskriften kan virke dramatisk, men jeg skal komme tilbake til dette senere.

Torsdagsturen 28. september gikk denne gangen til Herefoss og målet var Kolåsbu dagsturhytte. Etter at alle var kommet seg ut av bilene på parkeringsplassen, talte flokken 20 forventningsfulle seniorer.

Hans Arne ønsket velkommen og han stoppet litt oppe i bakkene for å vise oss de flotte murene som blei satt opp da Sørlandsbanen blei bygd. Det er et imponerende ingeniørarbeid som er gjort på jernbanebrua som går over Hanefossen! Sørlandsbanen blei åpna av kong Haakon i 1938. Da kongen steg ut av toget på Gauslå stasjon, blei han mottatt med applaus av de mange frammøtte; deriblant Kristen Væting. Han sa de berømte orda idet han hilste på kongen: «Det var ein sjelden kar å se på desse kanter».

Turstien går over kraftstasjonen og vi fikk fortalt kraftverkets historie som går helt tilbake til slutten av 1800-tallet. Da var det svært dårlige tider for bøndene og mange solgte fossene sine for å få noen ekstra kroner; slik også her. Kjersti Holm var blitt enke og så seg nødt til å selge Hanefossen til ingeniør Johan Haare for 2.500 kroner. Salget innbefattet alt areal som trengtes til utbygginga fra fjorden og opp til byttet med Retterstøl. Dette skjedde i 1897. Senere samme året solgte Haare alt dette videre til Ragnvald Blakstad for kr. 45.000, som fire måneder senere solgte til Sam. Eyde for kr. 150.000. Snakk om rask fortjeneste!

Området blei i 1915 overtatt av Arendal kommune for kr. 100.000, men planene om kraftutbygging kom ikke før i 1957. Da blei vegen bort til området bygd, mens selve kraftstasjonen kom i drift 4 år senere. Da var de store Retterstølgårdene demt ned.

Vel oppe ved dagsturhytta orienterte Hans Arne om hvorfor den havnet på Herefoss. Det var slik at alle kommunene på Agder fikk tilbud om ei slik hytte på betingelse av at kommunen eller lag/foreninger i kommunen påtok seg kostnadene og ansvaret for vedlikehold og drift av hytta. Formannskapet var lunkne til dette, men Gyro Heia og Anders Topland stemte for å gå videre med saken. Det blei derfor sendt brev til alle lag og foreninger som kunne være aktuelle, men det var kun Herefoss IL som ville ta på seg denne oppgaven. Dermed havnet dagsturhytta der den står i dag. Det må også fremheves at grunneier Andreas Holm velvillig stilte tomt til disposisjon. Hittil i år har det vært omkring 1500 som har besøkt hytta.

Med til ei skikkelig hytte følger også en utedo, og det har det blitt her. Denne doen er nok den flotteste av de alle. Her er solcelle på taket og kongebilde på veggen. Det er lyst og trivelig og ellers pynta slik at oppholdet skal bli hyggelig – selv ved treg mage! Alle blei anmoda om å ta doen i øyesyn, og dette var årsaken til do-køen; ikke matforgiftning eller akutt mageknip. All honnør til Herefoss IL som har bygd doen og tatt kostnadene med den, og i tillegg har lagt terrasser rundt hytta, samt grillområde med nødvendige sitteplasser. De har også laget flere morsomme barnestier i området.

Turen tilbake blei lagt over Hanefossdammen, der det er god utsikt over mot det som er igjen av husa på Retterstøl. I et av husa hadde lensmannen sitt sete, og der hadde han passa Gjest Bårdsen i den lille mørke arresten på loftet. «Der hadde tenestgjenta gitt Gjest den romantikk og kjærleik han lengta etter», står det i Herefoss Bygdesoge.

Nå tittet sola fram gjennom skyene og ga et veldig fint skinn i vannet som rant i strie strømmer ut gjennom demningen. Det tyder på at vi nå har overflod av vann og kanskje beholder strømpriser som er til å leve med. Deltakerne på seniorturen levde og hygget seg i hvert fall godt denne dagen.

 

Olav Heimdal

 

______________

Brukerskapt