RWE fikk støtte fra våre folkevalgte om forlenga byggetid av vindkraftverka

 

Det var ei spent stemning på kommunehuset torsdag kveld før lokalpolitikernes avstemming knytta til høringssvara som NVE hadde bedt kommunestyret om innspill til. Ville de folkevalgte gå inn for at idriftsettelse av vindkraftverka på Oddeheia og Bjelkeberg skal skje innen nåværende frist 31.12.2021, eller akseptere en forlenga frist? Eller ville ikke lokalpolitikerne uttale seg i det hele tatt?

I mars 2017 vedtok daværende kommunestyre en avtale med Eon, i dag RWE, om vindkraftutbygging. Siden den gang har bygda valgt nytt kommunestyre. Og torsdagskvelden endte med at dagens folkevalgte i høringsuttalelsen til MTA-planen gikk inn for ett års utsettelse.

Altså ser det ut til at et flertall av lokalpolitikerne i dag er minst like positive til vindkraftutbygginga, som det forrige kommunestyret var.

På kommunestyremøtet torsdag kveld hadde Ruth Kylland Martinsen (MDG) forfall. For henne stilte derfor vararepresentant Inger B. Slågedal for felleslista MDG/SV.

Utover administrasjonens forslag ble det stemt over flere alternative forslag og tilleggsforslag.

Inger Slågedal (MDG/SV) fremma et forslag om at kommunestyret ikke skulle uttale seg.

Odd Gunnar Tveit (Frp) fremma forslaget som innebar ett års utsatt oppstart – altså sånn RWE ønsker.

Det ble en rolig, saklig debatt forut for avstemminga – mellom engasjerte kommunestyrerepresentanter.

Varaordfører Anders Christiansen (Ap) ønska et samla flertall, og påpekte at folk i bygda nå vil at vindkraftsaken skal bli avslutta.

Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp) var klar på at hun ville støtte forslaget fra felleslista (MDG/SV). Hun påpekte svakheter og det hun mente var klare saksbehandlingsfeil. Dette er folk lei av. Og så tok Stortinget grep med sitt hastevedtak i juni, om ikke å gi utsettelser på idriftsettelse. Bjørnarå Drangsholt tok det som en selvfølge at NVE og OED sitt vedtak står. Hva skal vi ellers ha et Storting til?

Aril Windsland (H) sa at det er mye tvil og tru i dette. Mange er i midten.

Gyro Heia (Sp) syntes Arild Windsland sa det veldig fint – dette er ikke ja eller nei til vindmøller. Jeg opplever at vi blir tillagt meninger. Det er krevende. Og det gjør det krevende å få til rekruttering til lokalpolitikken.

Linda Hye (Ap) sa at hun alltid hadde stemt for vindkraft, og skulle gjerne sett et kompromiss.

Torbjørn Bjorvatn (KrF) var opptatt at prosessen rundt vindkraftutbygginga har vært fryktelig uryddig, og etterlyste en forutsigbar forvaltning.

Odd Gunnar Tveit (Frp) ønska ingen utsettelse, og sa at han venta på vindmøllene som en unge venter på julegavene.

Trygve Endresen (H) mente saken dreide seg om en anke fra RWE, og at kommunestyret ikke skulle forholde seg til deres klage.

Anders Topland Snøløs (Sp) følte at punktet om utsettelse i høringsuttalelsen var gjort til en omkamp, og ville derfor støtte felleslista MDG/SV sitt forslag om ikke å gi noen uttalelse fra kommunens side.

Under avstemminga var ordfører Gyro Heia veldig tydelig i prosessen, der hun gikk gjennom alle forslaga det skulle stemmes over, og rekkefølgen. Under dette møtet ble det også hele veien gjort sånn at de som støtta et forslag ble sittende i ro, og de som stemte imot reiste seg.

MDG/SV sitt forslag som innebar at kommunestyret ikke skulle uttale seg falt med knappest mulig margin – 10 stemte for forslaget, 11 stemte imot.

Ved avstemminga som innebar ett års utsettelse fram til 31.12.2022, gikk følgende 12 folkevalgte inne for dette: Ragnhild Aasen (H), Ivar Aanesland (H), Gyro Heia (Sp), Bjørn-Tore Hovland (Sp), Wenche Stoveland (Sp), Arnt Olav Furholt (Sp), Anders Christiansen (Ap), Linda Hye (Ap), Vibeke Tobiassen (Ap), Torbjørn Bjorvatn (KrF), Thor Daniel Aas (KrF) og Odd Gunnar Tveit (Frp). De som stemte imot var: Arild Windsland (H), Trygve Endresen (H), Jon Inge Holm (H), Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp), Anders Snøløs Topland (Sp), Ragnhild Borø Svaland (Sp), Kåre Johnny Engesland (Ap), Karl Sollie (Frp) og Inger B. Slågedal (MDG/SV).

Med dette avstemmingsresultatet ble det en god kveld for RWE. I pausen etterpå la ikke konsernets representant i Birkenes, Kjell Rune Nakkestad, skjul på akkurat det. – Vi er veldig godt fornøyde, og kjenner lyst til å sette i gang, sa han til Birkenesavisa.

Tilhører Wiggo Svendsen fra Motvind var nok ikke like fornøyd. – Det gikk vel som forventa. Men jeg er glad at de begrensa utsettelsen fra to til ett år, uttalte han til Birkenesavisa.

Trond Harstad fra Motvind uttrykte at kvelden viste at det var et stort mindretall om ønska ro omkring vindkraftutbygginga.

Mens kommunestyremøtet pågikk mottok Birkenesavisa følgende uttalelse på e-post fra Trygve Raen, styreleder i Vindmuligheter og leder i Birkenes næringsforum: Etter å ha lyttet til kommunestyre i kveld ønsker jeg å komme med følgende refleksjon. – Vindkraftsaken skaper splittelse i lokalsamfunnet. Det er nok de fleste enige om. Samtidig oppfatter jeg det slik at noen motstandere synes å hevde at «eneste løsning på konflikten rundt vindkraft er at en sier nei til vindkraft!»  I midt hode er dette feil. En kan da likegodt hevde at løsningen på konflikten er at en sier ja. Vi må erkjenne at meningene om saken er delte og vil fortsette å være det uavhengig av kommunestyrets vedtak. Den beste løsningen på konflikten tenker jeg derfor er at vi behandler hverandre med respekt og at vi alle jobber for våre standpunkter gjennom demokratiske prosesser.