Agderpolitiet ønsker fire skytebaner i Flakkeloner. Ei oppgradering før utleie kan koste 12 millioner kroner

Agder Politidistrikt ønsker utbygging av skytebaneanlegget for øvinger i Flakkeloner. Det er behov for betydelige oppgraderinger av øvingsfeltet, før det vil være aktuelt å inngå en leieavtale med Birkenes kommune.

Det er Birkenes kommune som er grunneier. Birkenes og Lillesand sportsskytterlag (pistolklubben) og Birkenes skytterlag (skytterlaget) eier dagens baner og skytterhus i Flakkeloner. Pistolklubben og skytterlaget har en langvarig festekontrakt med kommunen.

Kommunedirektør Anne Stapnes foreslår nå å sette i gang et forprosjekt, for å vurdere om et nytt oppgradert skytebaneanlegg kan leies ut til Agder politidistrikt, og hvordan utgiftene til ei eventuell oppgradering kan finansieres. Forprosjektet har ei ramme på 200.000 kroner.

Når det gjelder sjøle oppgraderinga av skytebaneanlegget, ligger anslaget i dag på 10-12 millioner kroner. Men foreløpig skal det bare ha blitt gjort grove kalkuleringer, for å tallfeste hva et anlegg etter dagens standard vil koste.

Politiet har nå gitt kommunen sine innspill, og ønsker at det blir bygd fire skytebaner. Den største vil de ha som 100- eller 200 meters bane. I tillegg kommer en 50 meters bane, og en med lengde 25 meter. I innspillet kommer det fram at disse banene ønskes plassert sånn at det kan skytes på tre av de på samme tid.

For at øvingsanlegget skal tilfredsstille politiet, må de ha ei løsning med bedre infrastruktur. Det handler om sikker tilgjengelig vei opp- og inn til Flakkeloner, tilstrekkelig parkeringsmuligheter og deler av området inngjerdet.

På politiets liste står i tillegg bygg med blant anna undervisningsrom, garderobe, toaletter, kjøkken, spiserom og kombinert undervisnings- og spiserom.

For å få til et godt skytebaneanlegg, må løsninger knytta til strøm, vann og kloakk være på plass.

Politiet er også opptatt av det kommer sikre løsninger for å varsle allmennheten, og at miljøkrav blir ivaretatt. Spesielt nevnes det at dagens krav til sikkerhet og støy blir ivaretatt.

Agder politidistrikt leier dagens skytebane i Flakkeloner til sine øvinger av Birkenes skytterlag og Birkenes og Lillesand sportsskytterlag.

I de kommunale sakspapirene kommer det fram at Agder politidistrikt er tydelige på at øvingsanlegget må oppgraderes, og at de ønsker en leieavtale med kommunen. Skytterlaget og pistolklubben har vært med i dialogen som allerede har vært mellom politiet og kommunen.

Saken skal opp i neste kommunestyremøte, torsdag 18. juni.