I juli åpner ysteriet på Tjamsland kafé og utsalg i det gamle skolehuset med støtte fra Innovasjon Norge

Allerede i sommer vil birkenesinger og andre tilreisende kunne få servert middag, småretter og kaffe i det gamle skolehuset på Tjamsland.

Fra Innovasjon Norge er det tildelt støtte på 145.000 kroner til å skape ny aktivitet i skolehuset.

– Vi har tenkt på dette lenge, og har hatt stor pågang fra folk som ønsker å kjøpe det vi lager her. Vi har jo ikke hatt noe gårdsutsalg. Men rundt juli er vi i gang her nede i skolehuset, forteller Jørn Martinsen til Birkenesavisa.

Det er god høyde under taket i skolestua. Nå er panelveggene inne skrapt ned. Gamle grønnfarger har blitt avdekka. Og linoljemaling i samme autentiske farger skal strykes på, før ny innredning skal på plass.

– I det gamle kjøkkenet skal vi nå bygge et profesjonelt kjøkken for produksjon av brunost. Vi ønsker å utnytte mysa fra den øvrige osteproduksjonen vi har. Og restaurantene er nå ville etter å få tak i lokalprodusert brunost, sier Martinsen.

Det er Jørn Martinsen og kona Ruth Kylland Martinsen som driver Tjamsland Ysteri. Hun har for lengst vært på brunostkurs på Mære landbruksskole i Trøndelag.

Ved å få på plass en stor kokekjele i skolehuset, vil gjester få en opplevelse av hvordan brunosten bli laga. Tjamsland skole blir nå en plass å få kjøpt forskjellige lokale produkter. I ganga utenfor klasserommet vil de fra frys selge lokalprodusert kjøtt fra frys.

Martinsen, som eier både skolebygningen og er grunneieren, forteller at de også har planer om å sette opp et selskapstelt ute på tunet. Sånn kan de ha «events» og lukka selskaper.

Da Birkenesavisa er på besøk, holder dattera Anne Mai Martinsen på med å skrape maling av veggene. Hun er nettopp ferdig med bachelor-studie i spesialpedagogikk på UIA. Nå gleder hun seg til åpninga av kaféen. – Jeg har jobba på kafé før. I tre år var jeg på Hesnes Gartneri & Kjøkken utenfor Grimstad, forteller hun.

I tillegg til de 145.000 kronene, har familien Kylland Martinsen også fått noe penger av Innovasjon Norge til markedsføringa av ysteriets nye aktivitet i det gamle skolehuset.

 

FAMILIEINNSATS. Både Anne Mai Martinsen, som har jobba på Hesnes Gartneri & Kjøkken, og faren Jørn står på for å få kaféen og utsalget klart til juli.