Har forandret livet

Fortsatt kontakt: Amalie Snøløs holder kontakten med Arjun som er blind og studerer i Katmandu. Foto: Sven Castberg / Norges blindeforbund

Sterke opplevelser, og ekstreme kontraster gjør varige inntrykk på Amalie Snøløs.

Denne artikkelen er henta fra Norges Blindeforbunds medlemsblad Synspunkt, og er skrevet på oppdrag fra blindeforbundet. Den trykkes i Birkenesavisa med tillatelse fra blindeforbundet, og Birkenesavisa har ikke vært involvert i produksjonen.

Amalie Snøløs er en ekte og oppriktig iCare-ambassadør. Med utrolige 276.000 følgere på Instagram, ser hun frem til å vise følgerne hva hun har fått oppleve i Nepal.

– For meg er det hyggelig å få dele, og etter hvert også vise mer om hva jeg faktisk mener om ting. Derfor ønsker jeg å bruke muligheten til å samarbeide med blindeforbundet, sier Amalie.

Amalie ble med blindeforbundet til Nepal for å besøke de ulike prosjektene iCare er involvert i. Hun reiste rett fra luksusarrangement med Dior i Marokko til hovedstaden i Nepal, Katmandu.

– Det er en ekstrem kontrast, sier hun tankefullt, og legger til:

– Det å kunne være med en såpass stor merkevare som Dior er kjempemessig, men iCare har virkelig forandret livet mitt. Det gjør jo ikke sminke og klær.

Amalie hadde ikke noe forhold til Nepal da hun dro, annet enn at landet har noen av verdens høyeste fjell.

– Jeg ble veldig overrasket. Ikke bare over hvordan landet ser ut, men også menneskene som bor her overrasket meg. Hjertet mitt bare …  Menneskene er så varme og gode. Selv om de bare har en krone så deler de gjerne den. De deler senga si om de må. De er så gjestfrie, sier Amalie, tydelig berørt.

SPENT: Amalie Snøløs møter en spent Kiran og mammaen hennes like før øyeoperasjonen. Foto: André Clemetsen / Norges blindeforbund

Knyttet bånd

Siden iCare startet i 2012 har rundt 100.000 personer fått synet tilbake. I Nepal støtter blindeforbundet driften av tre øyehelsesykehus med tilhørende seks øyeklinikker. En av dem som ble operert fikk Amalie møte, 13 år gamle Kiran.

– Det var sterkt å møte Kiran som er like ung som min egen søster. For meg ble det plutselig veldig nært. Kiran var redd, alt var nytt for henne, sier Amalie.

I hennes landsby finnes hverken leger eller øyeleger, langt mindre sykehus.

– Jeg fikk et sterkt behov for å passe på henne og støtte henne. Til tross for at hun ikke så meg, ikke skjønte hva jeg sa, og heller ikke visste hvem jeg var, fikk vi god kontakt, forteller Amalie.

Drømmer

En annen som gjorde et sterkt inntrykk på Amalie var 22 år gamle Arjun. Han er blind og kommer fra den aller fattigste delen av Nepal. Ved undersøkelse viste det seg at Arjun ikke kunne få synet tilbake.

Han har fått hjelp til skolegang og studier gjennom Norges Blindeforbund og blindeforbundets partnere i Nepal. Arjun studerer nå statsvitenskap på universitetet i Katmandu og drømmer om å løfte landet ut av fattigdom, korrupsjon og politisk kaos.

– Jeg har aldri møtt et menneske med en så sterk stemme. Han er en person som finner en løsning på alt og ser positivt på livet, der forholdene ikke ligger til rette for å studere som blind, sier Amalie, og legger til:

– Selv om vi bor på forskjellige steder og lever vidt forskjellige liv, så er han en jeg tenker på hver eneste dag. Vi er blitt nære venner.

Te gir menneskeverd

Blindeforbundet har lansert iCare-te som selges til næringslivet og privatpersoner. Amalie besøkte fabrikken som produserer teen. Produsenten, Rakura, sysselsetter 1.500 bondefamilier. Gjennom samarbeidet får familiene midler til å dyrke te med sikre og gode inntekter.

Mange bondefamilier i Nepal har gitt opp landbruket og tatt arbeid i de arabiske statene, blant annet Dubai og Qatar. For Nepals økonomi er det veldig viktig at produksjonen i landbruket opprettholdes.

– Nepalsk te er blant verdens beste, sier Amalie overbevisende.

I Nepal dyrkes det te med høy kvalitet, men dessverre er det mye av teen som eksporteres til India og selges som indisk te. På grunn av dette får ikke Nepal synliggjort kvaliteten og merkevaren «Te fra Nepal».

Altfor mange bønder selger teen altfor billig til indiske oppkjøpere som selger den under egne merkenavn. Rakura er det første selskapet som har klart å bringe produktene ut i større volum, og Norges Blindeforbund selger teen i Norge.

– Jeg er glad for å få lov til å være med og vise hvordan omstendighetene er, det er viktig for å gjøre folk bevisst, sier Amalie.

May Britt Haug/ Bente Grønnevik

Norges Blindeforbund