Gryterett og fiskegenser

FISKEGENSER: Karin Radix med en fiskergenser med symboler. Øverst på forstykket skal mønstret symbolisere fiskegarn, videre tauverk, harpun og bølger. En flott genser med historisk sus.

Fiskegenser til sildefisket fra Nederland.

– Ja, dette smakte godt, lød det rundt bordet da gryterett med salat ble servert til pensjonistene på Engesland i god tid før koronarestriksjonen satte en stopper for sosiale aktiviteter.

Det var kvinne- og familielaget som inviterte til hyggekveld for den eldre garde. Laget har arrangert flere hyggekvelder med underholdning opp igjennom årene, og denne kvelden var det Karin Radix fra Nederland, bosatt på Engesland, som fortalte om fiskergenseren.

Hun hadde med seg flere gensere, som var tradisjonelle såkalte fiskergensere. To var strikket i ullgarn og en i bomull. Mønstret var på overdelen av genseren, og mønstret gikk igjen på gensere som er funnet fra seilskutetida når man dro ut på fiske.

Hun fortalte at fiskerne trengte varme plagg da de dro av sted i flere måneder, fra mai og til desember.

– De dro ut som gutter, og kom tilbake som voksne menn. Det var aldri kvinner om bord, det skulle bety ulykke. Det var et hardt liv, men søndagen skulle ingen arbeide, og lørdag var det pannekaker, sier Radix.

Dette var i seilskutetida, og fiskerne dro til Shetlandsøyene på sildefiske. Da var det godt å ha en varm genser. Radix hadde flere bøker med seg, med flere bilder fra sitt hjemland.