Vurderer bom i turområde

SKYTEANLEGG: Blant andre politiet øver på anlegget på Flakke Loner. Nå kan det bli satt opp veibom inn til området. BIldet er fra 2017 da en politimann ble skadet i en ulykke på anlegget. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB Scanpix

Det kan bli bom inn til Flakke Loner dersom kommunen legger til rette for politiet.

– Vi må tenke på turløypene, og vi må tenke på politiets behov for transport inn og ut. Det kan være de har behov for bom, slik at de ikke risikerer å bli stengt inne av en lastebil på avveie eller lignende, sier kommunalsjef Halvor Nes til formannskapet.

Siden i høst har kommunen vært i dialog med politiet om bruken av Flakke Loner. I november ble det klart at politiet vurderer en avtale med kommunen om utvidet bruk av området. Det snakkes blant annet om å bygge en hall for taktisk øving. Politikerne har gitt et mandat til å gå videre med utvikling av Flakke Loner til å tilpasse politiets behov for å øve på området.

– Vi ønsker å få til en avtale med politiet som innebærer en trinnvis utvikling av området, og en trinnvis økt leie for området. Det må inn vann og strøm til området. Politiet trenger en øvingshall, men vi er ikke kjent med størrelsen. I tillegg har vi planer om et administrasjonsbygg, som også kan komme skytterlagene til nytte under stevner og lignende, sier Nes.

Diskuterer økonomi

Økonomien i prosjektet blir et tema under kommunalsjefens orientering til formannskapet. Politikerne ønsker ikke at kommunen skal drifte et anlegg for en statlig aktør.

– Det økonomiske må være på plass, for kommunen skal ikke drive politiets treningssted. Dette er spennende, og det gir en vekst i kommunen. En ting er at det er greit å ha politiet her, en annen ting er at det utvikler kommunen, sier varaordfører Anders Christiansen (Ap).

Blant de som er avmålte i sin begeistring for prosjektet finner vi Torbjørn Bjorvatn (KrF). Han påpeker at området «er en naturperle for Birkenes, og på søndagene er det folkevandring til området». KrF-politikeren mener kommunen må tenke seg godt om før det settes opp blikkskur i området.

Begrenset bombruk

– Det er noen konflikter som vi må løse på en god måte. Når man nevner bom, så tror vi må huske at det er mange som i dag har tilgang til området. Det vil være begrensende om det settes opp en bom som stenger bygdefolket ute. Det liker jeg ikke, sier Bjorvatn.

Odd Gunnar Tveit (Frp) er «voldsomt positiv» til planene, og kommunalsjefen beroliger Bjorvatn med at det kun er ved bruk av området bommen skal brukes.

– Det handler ikke om å stenge lokalbefolkninga ute. Det er snakk om en bom som man kan lukke ned når det øves. Dette skjer på dagtid i ukedagene og ikke på sommeren, sier Nes, og påpeker:

– Dette skal ikke driftes på kommunale midler, men av leie som politiet betaler.