Starter arbeid med plan

PLANLEGGER: Ordfører Gyro Heia (Sp) ønsker en reguleringsplan for Engesland sentrum. Trioen til høyre for henne ønsker ikke å bruke eksterne konsulenter til arbeidet. Fra høyre: Ragnhild Aasen (H), Arild Windsland (H) og Odd Gunnar Tveit (Frp). Til venstre arealplanlegger Øyvind Raen. Bildet er fra en befaring med planutvalget.

Vil bruke 350.000 på eksterne konsulenter for å få reguleringsplan på Engesland.

– Engesland sentrum trenger reguleringsplan, for det kan være aktuelt med både innovasjonshus og butikk. Som ordfører får jeg henvendelser fra entreprenører som ønsker areal. Vi fikk kritikk sist for at det ikke var plan når sandlageret ble bygget, men gitt dispensasjon. Vi kan ikke komme i den situasjonen en gang til, sier ordfører Gyro Heia (Sp) i formannskapet.

Ettersom kommunen av kapasitetsutfordringer ikke har mulighet til å starte arbeidet med en slik plan, foreslår kommunalsjef Halvor Nes at det hentes inn eksterne konsulenter. I sakspapirene går det fram at prisen for dette er begrenset oppad til 350.000 kroner.

–  Høyre er ikke veldig interessert i dette. Det legges opp til å bruke opptil 350.000 kroner på konsulenter. Det er ikke reguleringsplanen i seg selv vi reagerer på, men kostandene. Vi har vel kompetanse på å gjøre dette selv, og ikke hente inn konsulenter, sier Ragnhild Aasen (H).

Ikke kapasitet

Det bekrefter rådmann Anne Stapnes i møtet.

– Jo, vi har kompetanse, men ikke kapasitet. Dersom politikerne ønsker at dette skjer nå, så er dette vår løsning. Denne ramma er ikke stor, men det skal legges inn ressurser lokalt slik at vi kan holde den grensa eller kanskje få det litt rimeligere, sier Stapnes.

Høyre og Fremskrittspartiet stemmer mot forslaget, mens Kristelig Folkeparti støtter flertallskoalisjonen i at dette er vel anvendte penger.

– I lys av planene om innovasjonsbygg, så er det helt nødvendig med denne type arbeid. Det er også et behov for næringsformål på Engesland, og det var så vidt det lot seg gjøre å bygge dette sandlageret. Engesland fortjener oppmerksomhet på dette, og jeg mener vi bør sikre oss at vi har nødvendige arealer for utbygging, sier Torbjørn Bjorvatn (KrF).

Stedsutvikling

Odd Gunnar Tveit (Frp) mener dersom noen vil bygge på Engesland, kan det skje gjennom dispensasjoner, som ved bygginga av sandlageret. «Vi trenger ikke noen voldsomme planer på dette», påpeker han, og utrykker bekymring for at planen legges i en skuff når den er ferdig.

– Hvis vi gjør det slik risikerer at Fylkesmannen avviser dispensasjonen og at det drar veldig ut i tid. Vi kan ikke basere industrietableringer på dispensasjoner, sier Anders Topland (Sp).

De 350.000 kronene hentes fra budsjettposten stedsutvikling.