Åpner for utfylling

2017: Planutvalget var på befaring i Grødebekken i 2017. Her ved tomtegrensa, hvor det er satt opp et gjerde. Grødebekken ligger delvis i rør.

Løsning for Grødebekkdalen legges ut på høring.

– Målet vårt er å få en løsning på utfordringa som har vært i området. Det har ikke kommet noen særlige motforestillinger mot planen så langt i prosessen, sier arealplanlegger Øyvind Raen.

Kontroversene om Grødebekken og området rundt har vært et utall ganger på politikernes bord de siste årene. Det har vært en rekke dispensasjonssøknader i området, og nå er kommunen klare med et forslag til reguleringsplan for området Grødebekken, idrettsparken og fabrikkområdet til Uldal.

– Vi slipper ikke lett unna, men administrasjonen har gjort en god jobb med å se helheten i dette området. Dette gir et grunnlag for gode rammer i tida framover. Det er særlig bra at Grødebekken er tatt med i planen, det var et lurt trekk, sier varaordfører Anders Christiansen (Ap).

To saker

I planen som nå legges ut på høring åpnes det opp for at den nordlige delen av Grødebekken legges i rør, og at deler av ravinedalen fylles igjen.

– Jeg tror ikke det er trafikk av folk som går tur i Grødebekken, og jeg tror ikke toppturene blir erstattet av en tur til Grødebekken. Birkenes har sikkert hundrevis av slike bekker i en dal, og vi må bare fylle ut dalen viss folk ønsker det. Det er forskjell på mitt og ditt, og vi kan ikke begrense andre eiendommer, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

I samme møte behandler politikerne foreløpig siste kapittel i saken om Grødebekken gjennom eiendommen til Monica Løining. Hun har gjentatte ganger søkt om å få legge bekken i rør gjennom hennes eiendom, og gjentatte ganger har øvrige myndigheter satt foten ned.

Denne gangen velger politikerne å gi henne dispensasjon. Det betyr at saken sendes til en settefylkesmann for endelig avgjørelse. Både NVE og Fylkesmannen har tidligere protestert mot planene når kommunen har gitt dispensasjon.

Enstemmig utvalg

– Jeg vil støtte dispensasjonen, selv om realitetene i saken ikke er mye forandret. Det har vært en vanskelig sak, og tiltakshaver har kommet skeivt ut. Jeg støtter behovet og retten til å få en sak fremmet lokalt, før eventuelle øvrige myndigheter setter foten ned, sier Torbjørn Bjorvatn (KrF).

Det er planutvalget enige om, og det avgir en enstemmig avgjørelse i saken.

– Det er viktig å sende et signal, og vise at vi støtter innbyggerne våre ved å si ja, sier Arild Windsland (H).

Tveit mener denne saken er lik naboens, som fikk legge bekken i rør på sin eiendom for flere år siden.

– I dag skal vi bestemme om vi vil gjøre forskjell på folk. Sakene er helt like. Fylkesmannen og NVE må ha lite å gjøre når de bryr seg om en fillebekk. Inngrepene blir de samme, selv om det foreligger en reguleringsplan, sier han.

Fakta: Habilitetsvurdering

Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp) ber i denne saken planutvalget vurdere hennes habilitet. Selve habilitetsvurderinga blir gjort for lukkede dører, før Drangsholt enstemmig blir erklært habil av utvalget.