Kaller det udemokratisk

2015: Bildet er fra et møte i regi av Lillesand SV høsten 2015. Fra venstre Dagfinn Brørs, Kirsti Bergstø - Stortingsrepresentant for SV, og Inger Birkeland Slågedal.

Ekstraordinært møte for å behandle vindkraftsak. Reaksjoner på framgangsmåten.

– I en så splitta sak, både i folket og i partiene, med betydelige konsesjonsendringer, bør ikke dette være en delegert sak til planutvalget, men hele kommunestyret bør ha anledning til å behandle den, sier Inger Birkeland Slågedal (SV) til Birkenesavisa og legger til:

– Det er lite demokratisk at kun planutvalget skal avgjøre dette. Flere kommunestyrer har behandla lignende saker, og noen også sagt nei til dispensasjon selv om konsesjon er gitt.

Vindkraftsaken i Birkenes må kunne sies å være på oppløpssida. RWE har fått konsesjon til å drive vindkraftverk på Bjelkeberg og Oddeheia, men fortsatt gjenstår en del saksbehandling.

To saksbehandlinger

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal behandle detaljplanen (MTA-planen) for kraftverket, og kommunen skal behandle en dispensasjonssøknad for å bygge kraftverk i landbruk, natur og friluftslivsområde (LNF-område).

For kommunens del er det satt opp et ekstraordinært planutvalg 27. februar hvor dispensasjonssøknaden skal behandles. Det reagerer både Slågedal og Motvind på. Sistnevnte vil bruke lovverket til å framme et innbyggerforslag, om at dispensasjonen ikke kan behandles før den vedtatte helsekonsekvensutredninga er gjennomført.

«Motvind vil advare kommunen mot å forsere sine vedtak. Slike store omreguleringer mener vi absolutt må behandles i kommunestyret. Det omsøkte vindkraftområdet i Birkenes er på i alt 10.000 dekar stort, og vil få 19 kilometer med internveier som er fem meter brede og ligger i all vesentlighet i nærområdet og friluftsområdet for mange folk i kommunen», skriver Motvind i et leserbrev.

Avviser hastverk

Ordfører Gyro Heia (Sp) avviser hastverk i saksbehandlinga. I forrige møterunde opplyste hun kommunestyret at det kunne bli aktuelt med ekstra møter for å behandle vindkraftspørsmål.

– Det er ikke noe som haster, men jeg synes det er OK å imøtekomme ønsker om at denne saken er viktig å behandle. Jeg har forståelse for at det er en stor sak, og jeg har ikke ennå landa på om den bør behandles i planutvalget eller kommunestyret, sier Heia, og legger til:

– Det er nok ett spørsmål jeg som ordfører til slutt må avgjøre.

– Slågedal mener det er udemokratisk å la bare planutvalget behandle saken?

– Det er en mening det er lov å utrykke, sier Heia.

Redaksjonell merknad fredag 21. februar klokka 12.03: Fredag formiddag har ordføreren bestemt seg, og opplyser at kommunestyret skal behandle saken.

Delt løsning

Flekkefjord er blant kommunene som har sagt nei til utbyggers dispensasjonssøknad. 13. februar sa bystyret nei til dispensasjon for Skorveheia vindkraftverk. Avgjørelsen var i tråd med rådmannens innstilling til politikerne.

Dersom planutvalget i Birkenes skulle finne på noe lignende, vil det etter all sannsynlighet føre til en klagebehandling, og saken kan ende hos øvrige myndigheter for en avgjørelse. Det ligger også i kommunens delegasjonsreglement at et mindretall (en tredjedel) i planutvalget kan anke saken inn for kommunestyret.

Samme dag som planutvalgets møte, møtes også kommunestyret ekstraordinært. De skal behandle saken om plassering av innovasjonshus. Ingen av sakspapirene er per nå offentlige.

– Jeg tenker at disse tingene henger sammen. RWE ønsker ei rask behandling av dispensasjonssaken og gir antakelig etter for politikernes ønske om delt løsning med drift og lager på Engesland, sier Slågedal.

Opplysningene om forhandlingsresultatet med RWE bekrefter Heia, men hun avviser at det er snakk om noen hestehandel i sammenheng med dispensasjonssøknaden.

–  Hovedsakelig er den framforhandlede løsninga at det blir lager og drift på Engesland, og innovasjon på Birkeland. De ansatte i RWE blir lokalisert til Engesland. Jeg er fornøyd med å ha fått en delt løsning hvor begge bygder blir sett, sier Heia.