Fortetter i blindvei

BEFARING: Planutvalget på befaring i Smedens Kjerr. Den planlagte seksmannsboligen kommer til høyre for eksisterende bebyggelse som er avbildet.

Gir dispensasjon til seksmannsbolig i Smedens Kjerr.

– Det er positivt med bygging i området, og flere hundretusen kroner for en reguleringsplan er unødvendig. Det er viktig at vi i første møte i planutvalget er positive, og staker ut en god retning, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

I det første møtet i planutvalget etter valget starter saksbehandlinga med en dispensasjonssak kun et steinkast unna kommunehuset. Det er aksjeselskapet Skaftåsen 86 som ønsker å bygge en seksmannsbolig i Smedens Kjerr. Bak Skaftåsen 86 står Fred Thorsen og Jon-Christian Thorsen, Tor Edvin Dahle og Øystein Væting gjennom egne holdingsselskap.

– Vi kjøpte tomta av VEF som har bygget resten av nabolaget. Vi fikk da beskjed fra kommunen om at det var uproblematisk å bygge, og det var jo allerede godkjent en tremannsbolig i 2013, sier Jon-Christian Thorsen på befaringa i Smedens Kjerr.

DISPENSASJON: Jon-Christian Thorsen og selskapet Skaftåsen 86 får dispensasjon av kommunen til å bygge en seksmannsbolig i Smedens Kjerr.

Plan og prosess

Men det ble aldri bygget noen tremannsbolig, og tillatelsen gikk ut på dato. Nå er det søkt om å bygge en seksmannsbolig på stedet, og kommunens administrasjon sier nei til dispensasjonssøknaden.

– Vi er ikke negative til bygget, men til prosessen. Det er snakk om en seksmannsbolig, og det ville vært en fordel om bygging av dette skjer gjennom en plan for området, sier kommunalsjef Halvor Nes.

Fra kommunens side anføres det at det er en rekke krav til en reguleringsplan. Blant annet spørsmålet om rasfare skal i en slik plan belyses. Arealplanlegger Øyvind Raen påpeker at det har skjedd en hel del siden 2013 på akkurat det feltet.

– Våre saksbehandlere har ikke tatt stilling til rasfare, og det er jo umulig å gjøre uten dokumentasjon. Det er slike ting som må avklares i en plan, sier Raen.

Enstemmig utvalg

På befaringa anslår Thorsen at en reguleringsplan for tomta vil koste i overkant av en halv million kroner. Politikerne er enige om å innvilge dispensasjon. Spesielt det faktum at det ble gitt tillatelse i 2013 veier tungt for flere av de folkevalgte.

–  Jeg synes ikke dette er en lett sak, for den er ikke krystallklar. Det er gitt dispensasjon tidligere til et bygg som er omtrent likt, og da kan man hevde at det ikke skaper presedens om vi nå gir dispensasjon. Det er uheldig å dispensere sentrumsnært, men her er det grunnlag for en dispensasjon, sier Anders Topland (Sp).

Han fremmer et forslag om å gi dispensasjon dersom det iverksettes rassikringstiltak, tas hensyn til overvann og Fylkesmannen godtar bebyggelse i området med tanke på Grødebekken.

– Forhistorien er avgjørende for oss. Jeg tror det er viktig å ikke alltid å henge seg på presedens-ordlyden, for hver sak lever sitt liv. Når det ikke finnes naboprotester, så er det forvaltninga som er begrensinga i denne saken. Rassikring er viktig, men Grødebekken på dette strekket er ikke like viktig, sier Arild Windsland (H).

Fakta: Habilitetsvurdering

Arild Windsland (H) ber i denne saken planutvalget vurdere hans habilitet. Det er Birkenes Byggsenter som står som ansvarlig søker fot tiltaket på vegne av Skaftåsen 86. Windsland arbeider ved byggevaresenteret som en menig arbeider, og utvalget finner Høyre-politikeren å være habil.