Går for felles løsning

ARKIV: Martin Konstali (Frp) fremmer et forslag i kommunestyret. Anders Christiansen (Ap) til høyre.

Lillesand ønsker felles forliksråd med Birkenes, og krever at to av tre medlemmer er fra Lillesand.

I kommunestyremøtet i Birkenes i slutten av mars fremmet Martin Konstali (Frp) en interpellasjon hvor han ba ordføreren undersøke muligheten for felles forliksråd med Lillesand. Dette var et ønske et enstemmig kommunestyre stilte seg bak.

– Et sammenslått forliksråd vil behandle flere saker, og dermed opparbeide seg større kompetanse og få mer erfaring. Dette vil etter min mening gagne innbyggerne. Ettersom forliksrådet allerede i dag møtes i Lillesand, vil ikke en sammenslåing føre til et dårligere tilbud for våre innbyggere i form av lengre reisevei, sa Konstali i kommunestyret den gangen.

Ordfører Anders Christiansen (Ap) kunne opplyse om at lignende initiativ ble satt i gang i 2015, med hensikt om sammenslåing i 2017. Det initiativet ble ikke gjennomført, mye med tanke på at det den gang var lensmannskontor både i Birkenes og Lillesand.

Krever to medlemmer

I slutten av april tok rådmann Anne Stapnes kontakt med sin kollega i Lillesand, og ba om en tilbakemelding på om også Lillesand kunne tenke seg felles forliksråd. Hun ba om en snarlig tilbakemelding slik at prosessen kunne starte før sommeren. Det skjedde ikke, men i begynnelsen av september fattet kommunestyret i Lillesand et vedtak i saken:

«Lillesand kommune inngår samarbeid med Birkenes kommune for opprettelse av felles forliksråd. Det felles forliksråd vil totalt ha tre medlemmer der to medlemmer og to varamedlemmer er folkeregistrert bosatt i Lillesand».

Det er domstolloven som slår fast at hver kommune skal ha et forliksråd. Etter lovens bokstav skal rådet ha tre medlemmer og tre varamedlemmer. Samme paragraf åpner for felles forliksråd for kommuner som allerede har samme sekretariat og ligger i samme domssogn. En slik løsning krever 2/3-flertall i hvert av kommunestyrene.