Redd for antall barnehageplasser

TOMT 2: Her er barnehagen plassert langs Smedens Kjerr. Solbakken mot vest til venstre i bildet. Det er WSP ved Gunnar Grana som har utarbeidet skissene til forprosjektet for ny barnehage i Smedens Kjerr.

Privat aktør bekymra for overetablering med ny kommunal barnehage.

– Kommunestyret vedtok i mai å bygge ny barnehage med 80 plasser i Smedens Kjerr. Det er kun 700 meter fra vår Birkeland Fus barnehage. Vi er bekymra for overkapasitet i området, skriver Karl-Johan Bruun-Olsen i et brev til kommunen.

Han er seniorrådgiver i entreprenørselskapet Trygge Barnehager som siden 1987 har etablert 456 barnehager for både private og kommunale aktører. Selskapet driver også barnehagekjeden Fus, og har 205 datterselskap, deriblant Birkenes Fus barnehage. I Birkenes står de med det bak Fus-barnehagen både på Birkeland og Herefoss.

– Disse to barnehagene ble bygget ut fordi kommunen mente det var behov. Det viser seg i etterkant at det ble bygget for stor barnehage på Herefoss, der utviklinga som ble skissert har gått motsatt vei. Vi har ledig kapasitet i begge barnehagene, skriver Bruun-Olsen.

Ytterligere overkapasitet

Seniorrådgiveren viser til at de to barnehagene i dag har ledig kapasitet på totalt 20 småbarnsplasser og 20 storbarnsplasser. Mens Herefoss har ledig 133 av 191 godkjente kvadratmeter, er det på Birkeland ledig 54 av 405 godkjente kvadratmeter.

– Vi ser dermed svært alvorlig på det dersom kommunen nå bygger så stor kommunal barnehage, og det medfører en ytterligere overkapasitet i området, slår Bruun-Olsen fast.

Brevet er stilet til oppvekstsjef Marianne Moen Knutsen. Hun er ikke bekymra for overetablering, og påpeker at det ikke er endelig avklart hvor mange plasser eller avdelinger barnehagen i Smedens Kjerr får når den står ferdig.

Fem på venteliste

– Birkeland barnehage har per i dag godkjent leke- og oppholdsareal på 222 kvadratmeter. Det vil si 55 barn dersom alle er over tre år. Barnehagen har vært i drift siden 1977. Det vil si i lang tid før FUS på Birkeland ble bygget, skriver Knutsen i et svar.

Oppvekstsjefen påpeker videre at den endrede plasseringa, fra folkehøyskolen til Smedens Kjerr, ikke vil føre til vesentlig endret avstand i forhold til FUS-barnehagen på Stoppedalsmyra.

Per i dag skal det være fem barn på venteliste for barnehageplass på Birkeland. Verken på Engesland eller Herefoss er det ventelister. Ifølge Knutsen har to private barnehager på Birkeland signalisert at de har utnytta ønskelig kapasitet. Det er videre ledig kapasitet i FUS og kommunale barnehager.

Forventer økt bruk

– Kommunen ligger lavere enn andre kommuner når det gjelder bruk av barnehage, men vi ser en endring de siste årene der flere tar i bruk barnehage, og oppholdstiden øker. Prognoser fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en økning i antall barn i barnehagealder, skriver Knutsen.

Hun påpeker at dagens barnehagekapasitet ikke er tilstrekkelig for å dekke etterspørselen i framtida dersom Birkeland barnehage legges ned, uten å erstattes som vedtatt. Knutsen framhever videre at kommunens totale barnehagedekning ikke kan sees på isolert sett.

– Både barnehagen på Engesland og Herefoss ligger geografisk slik til at det ikke vil være naturlig eller ønskelig for mange å søke barnehageplass der, dersom de ikke bor der eller tilhører skolekretsen der disse barnehagene ligger, skriver Knutsen.