Millionbeløp etter graving

UNDERSØKELSER: Det er utført arkeologiske undersøkelser under gressmatta på idrettsparken på Birkeland.

De arkeologiske utgravingene koster kommunen 1,2 millioner kroner.

– Vi har gjennomført forhandlinger med idrettslaget om erstatning etter graving i idrettsparken. Vi skal betale to tredjedeler av kostnadene, noe som utgjør 1,2 millioner kroner, sier rådmann Anne Stapnes.

Det var i september i fjor gravemaskinene rykket inn i idrettsparken på Birkeland. Uten å informere Birkenes idrettslag ble blant annet gressmatta gravet opp for å gjennomføre arkeologiske undersøkelser. Fylkeskommunen varslet kommunen, som ikke varslet idrettslaget. En tabbe de har beklaget.

– Vi har henta priser fra flere tilbydere, og tatt et snitt av kostnadene. Vi ønsker å dekke det som er utenfor spillemiddelsøknaden, altså en tredjedel av kostnadene. Prosessen videre tar idrettslaget seg av, sier kommunalsjef Halvor Nes i formannskapet onsdag.

Både idrettslag og politikere har vært kritiske til prosessen rundt gravinga. Fylkeskommunens arkeologer fant ingenting av interesse under gressmatta. Kommunens kontrollutvalg har vært kritiske, og bedt kommunen utarbeide rutiner for å hindre gjentakelse. Det blir nå gjort, kan rådmannen fortelle.

– Dette er en kostnad det offentlige tar på seg helt unødvendig. Her pådrar man samfunnet ekstrakostnader som er helt unødvendige. Det er noe med disse prosessene som er helt meningsløse. Fremgangsmåten har vært helt feil. Folk mister tilliten til alt som har med byråkrati og politikere å gjøre, sier Gunnar Høygilt (H), og legger til:

– Jeg tenker mest på fylkeskommunen som har gravd. Det går an å bruke hodet. Man trenger ikke grave der det har blitt gravd og gravd opp gjennom tidende.