Slår gresset på museet

LJÅ: Her prøver Frode B. Svaland sin nye ljå. Orvet er nytt, men ljåbladet er ca 100 år gammelt og likevel ubrukt.

Bli med på slåttedag på Birkenes bygdemuseum.

Søndag 7. juli er det sesongåpning ved museet, og da blir det slåttedag hvor publikum kan delta. Graset står grønt og fint på jordet og værmeldingen ser ut til å spille på lag med oss. Ljåer og slåmaskiner er kvesset, hesjestaur og ståltråd er på plass. Alt ligger til rette for en god slåttedag.

Kokkal 12.00 åpner vi dørene til alle utstillinger, smia, snekkerverkstedet og selvsagt kafèen. I smia kan barna smi sitt eget minisverd, og i snekkerverkstedet snekre leker. På plenen viser vi fram forskjellige maskiner og redskaper som er restaurert ved vårt mekaniske verksted gjennom vinteren og våren.

Klokka 12.30 blir det «åpningsord» ved bestyreren, etterfulgt av sang og musikkinnslag ved Gunhild Tømmerås, det er bare å glede seg til sistnevnte.

Klokka 13.00 starter selve slåttedagen på jordet ved museets uthus. Her skal vi slå grass med ljå, tohjulstraktor, hest og gråtass. Det blir også vist fram nye traktorer og slåmaskiner.

Når graset er slått skal det opp på hesja for tørking, og da må riva fram. Vi ved bygdemuseet håper mange vil være, så finn fram ljåen og riva og ta turen ut til Tveide til søndag. Man trenger absolutt ikke være dreven slåttekar for å delta. Bestyreren ved museet har for eksempel ikke slått med ljå før, men stiller med egen ljå og håper å få noen gode tips fra drevne slåttekarer.

Birkenes Bygdemuseum har flere ljåorv (ljåskaft) og treriver i sin samling. Disse kan du se nærmere på denne dagen. Er du eier av en ljå, et orv eller ei gammel rive, håper vi du vil ta denne med til museet for framvisning denne dagen. Kanskje følger det med en liten historie til akkurat din ljå eller rive? Vi setter også fram slipesteinen, så da kan du få ljåen din kvesset om det trengs.

«Uten mat og drikke, duger helten ikke» … så selvsagt serverer vi slåttegraut i kaféen denne dagen. Og mens man tar seg en hvil og litt mat, kan man se «Stakkefilmen» fra Grasham.

Museet vil være åpent 7. 14. og 21. juli i år. Etter planen skal hesja taes ned 14. juli, og da kan du se pressing av høy med presse drevet av hest eller ved håndmakt.

Styret og dugnadgjengen ønsker alle velkommen til ny sommer ved Birkenes bygdemuseum.

Frode B. Svaland

Museumsbestyrer