Kaptein på eget skip

MØTE: Lærere og forskere møtes i Lillesand for å høre om utviklingen i SAMM-prosjektet.

Om motivasjon og livsmestring i skolehverdagen

Engesland skole fikk besøk av motivasjonspsykologen John Petter Fagerhaug, som igjen kom til Birkenes i forbindelse med prosjektet SAMM; Systematisk Arbeid Med Motivasjon. Ungomsskoletrinnene var samlet, og Fagerhaug snakket om hvordan vi alle har ressurser til å få til ting i livet. «Er det puls er det liv, og er det liv er det håp», som han pleier å si. Det du trenger er 1) puls, 2) hjerne og 3) tanker, da kan en gjøre en endring i eget liv.

– Foredraget var bra, med en humoristisk vri og bra budskap, sier en av lærerne som deltok.

Fagerhaug utfordret ungdommen til å fortelle om hva de ønsket å bli når de ble eldre; noen ville bli anleggsførere, noen ville bli snekkere, og noen nevnte også «å bli kaptein» på et eget skip. Det er jo nettopp dette motivasjonsmetoden handler om, det å være kaptein på eget skip, eller i eget liv, og styre etter vær og vind, og ta kontrollen over skipet når en møter høye bølger eller motstand. Noen ganger kan skole oppleves som tungt og vanskelig for ungdommer, og da er det viktig å tenke på hva en ønsker å oppnå i livet, og tenke på skolen som en vei til noe en har lyst til, og da er kanskje ikke skolen så ille likevel, dette var noe av hovedfokuset i foredraget. Fagerhaug oppfordret ungdommen til å stå opp av senga og tenke «Yes, i dag skal jeg på skole igjen».

Dagen før skolebesøket hadde vi en samling i SAMM-prosjektet på TT Beach i Lillesand hvor vi oppsummerte året, og fikk høre mye om erfaringer fra både voksenopplæring og grunnskole. Lærerne på Engesland har gjort en fantastisk jobb med å tilpasse og justere metoden for yngre elever, og det er prosjektgruppen i SAMM svært takknemlige for. Også ved Læringssenteret har lærerne vært med å gjøre prosjektet til det det har blitt, og elevene der gir uttrykk for at de har hatt stor nytte av metoden.

Rundt 50 mennesker som er involvert i prosjektet var samlet hele kvelden på TT Beach. Mange lærere bidro til at vi fikk en fantastisk aften, og Fagerhaug snakket om hvor viktig det er å designe livet sitt så ikke den digitale verdenen tar kontroll over både tanker og følelser.

May Olaug Horverak