Fra matpakke til pølsebuffet

MÅLTID: Pølsebuffet smaker.

Begge måltider var ingredienser i seniorenes sommerlige heldags-busstur-opplegg torsdag 13. juni.

Bussen startet fra Tomta som vanlig presis klokka 09.00 med 42 turglade kvinner og menn trygt plassert i sikkerhetsseler og med fjellstø Leif Arne Bjorvand ved rattet. Første mål var Tvedestrand og videre båt derfra over til Sandøya like ved som endemål.

Ei øy som var ukjent for flere av oss, undertegnede inkludert. Som et interessant alternativ kjørte vi fra Arendal gamle E-18 østover mot Flosta på smal og svingete vei innom viker og bukter med idyllisk kystbebyggelse og utallige småbåthavner.

Ole Aasen, guide og kjentmann, bidro med diverse informasjoner om stedene underveis. Ytterst ved bokbyen, på Borøya, parkerte bussen nede ved Hagefjord brygge hvor hele gjengen ble foreviget foran «Flink». På ti minutter fraktet båten oss ut til Sandøykilen og vi steg i land på denne småknausete og skogkledde øy-perla i Tvedestrand kommune, bare 3,8 kvadratkilometer stor og med fem kilometer navngitte turstier.

Vi fulgte en del av disse godt preparerte og singelbelagte stiene gjennom variert terreng tett opp mot hager med velstelte sommerhus omkranset av syriner, hegg, sjasminer, rhododendron gyvel og nypebusker. Senere på sommeren er blomstringen enda mer intens, sies det, og landskapet minner om en Edens hage. Mange rådyr og et rikt fugleliv er også dominerende på øya.

Antall fastboende er i underkant av 200 hvorav flere er pensjonister, mens den yngre generasjon har arbeid på fastlandet. Sommerstid kan turister komme opp i flere tusen besøk. Ulike håndverkere skaper miljø, produserer og selger sine produkter som grafikk, malerier, keramikk, håndspunnet garn, støpte lys og mer.

BRYGGA: Samlet tropp på Hagefjord brygge.

Sandøya fungerer som et lite samfunn med egen butikk, barnehage og skole fra 1.- 4. trinn. Vi møtte tilfeldig feieren på veien som fortalte at øya kun har to biler: butikkbil som frakter varer og brannbil. Etter en heller kort matpause i skjærgårdslandskapet med utsikt til havet, fortsatte vandringen ned til fortidens fiskemottak hvor danskene kjøpte ål og hummer av norske fiskere. En blindvei, Hellerveien, førte oss til Killandsgruva, en betydelig kvarts- og feltspatgruve i sin tid.

Klimaks på turen endte hos Linn og Ragnvald Jørgensen, i et partytelt ved hjemmet deres hvor pølsebuffet sto på menyen. Bordet fremme i teltet inneholdt alle ingredienser sammen med Ragnvalds hjemmelagde Karri- og Bratwurst-pølser, og spør om senior-magene ble fulle!

Stappmette ble vi! Vi måtte synge bursdagssang for pølsemakeren som akkurat denne dagen ble 47 år. Så takket vi for oss og beveget oss ned til Haven hvor båten «Rival» fraktet oss over til brygga og bussen. Omkring kl. 18. 30, raskeste vei, var vi så tilbake til utgangspunktet, glade og fornøyde over dagens opplevelser på Sandøya.

Knut Geir Aas