Kikker på rutinene

UNDERSØKELSER: Det er utført arkeologiske undersøkelser under gressmatta på idrettsparken på Birkeland.

Får kraftig kritikk. Skal se gjennom rutinene.

Kommuneadministrasjonen får kraftig kritikk av kontrollutvalget i saken om arkeologiske utgravinger på idrettsplassen forrige høst. Birkenes idrettslag fikk ingen informasjon om når det skulle graves, og ble svært overrasket da en gravemaskin jafset i seg gressmatta i slutten av oktober.

Nå har kommunens kontrollutvalg behandlet saken, og retter kritikk mot kommunens håndtering. Etter forslag fra utvalgsleder Wiggo Svendsen ble følgende kritikk vedtatt:

«Kontrollutvalget anser administrasjonen av saken som uheldig og kritikkverdig. Kontrollutvalget ber kommunestyret om å vurdere utarbeiding av rutiner for kommunikasjon med berørte innbyggere når det med rimelig grunn antas at det påføres ulemper eller økonomiske konsekvenser».

Denne prosessen er nå i gang, og formannskapet ga onsdag sin tilslutning til forslaget. I sakspapirene til politikerne skriver administrasjonen at de er klar på at håndteringen av den spesielle saken som omhandler graving i gressmatten ikke var god nok fra kommunens side. Allerede i oktober beklaget kommunalsjef Halvor Nes i formannskapet.

– Hva er dagens rutiner, spør Gunnar Høygilt rådmann Anne Stapnes i formannskapet 5. juni.

– Nei, det er dette vi må se gjennom, og så kan gjennomgangen få praktiske konsekvenser, svarer hun.

Torbjørn Bjorvatn (KrF) er blant de få som uttaler seg i saken. Han tror gode rutiner rundt dette kan være forebyggende.

– Det er viktig med god dialog mellom kommune og innbyggere, og mange konflikter kan unngås, og vanskelige ting kan løses med god dialog. Dette er et viktig spørsmål, og vi må tenke gjennom kommunens veilederplikt i denne type saker. Det kan navigere oss bort fra en del vanskelige prosesser, sier han.