Streif av sommer

VIN: Pessoa Summer Wine Loureiro 2017, kr 175,00. FOTO: Produsenten

Vinho Verde-regionen byr på frisk, sesongriktig og rimelig vin.

Nå som kveldene blir lysere og varmere, passer det med lett, frisk drikke. Skal det være vin, kan en hvitvin fra vinregionen Vinho Verde være et sesongriktig valg. Vinho Verde ligger i den relativt sett kjølige og regnfulle delen av Portugal. Området strekker seg omtrent fra Porto til spanskegrensen i nord, og er sammensatt av dalfører med elver fra innlandet til atlanterhavskysten.

Her i Portugals største vinregion lages det mye god vin til en fornuftig penge. Mesteparten av vinene fra regionen er hvitviner som enten er éndrueviner eller en blanding av flere lokale druer. De vanligste druene er Alvarinho, Loureiro, Trajadura, Arinto, Avesso og Azal. Regionen produserer også musserende, rosé og rødvin, men disse er sjeldne å se utenfor Portugal.

Vinmarkene er som oftest plantet ved elveløp, og jordsmonnet er fruktbart med granitt mange steder. Det kjølige klimaet gjør at de aller fleste vinene er kjennetegnet av høy syre, moderat alkohol og kjølig, frisk frukt.

Pessoa Summer Wine Loureiro 2017 (varenr. 10568901, kr 175,00, butikkategori 6) er som navnet indikerer laget av druen Loureiro. Navnet betyr laurbær på portugisisk, og skyldes antakelig druens florale karakter av laurbærblomst.

Vinen er gjæret og lagret i ståltanker. Loureiro har høy syre, og den lukter og smaker av blomster, epler, sitrusfrukter og gule steinfrukter. Den høye syren balanseres av noen gram restsødme som kler retten godt. Vinen er en fin introduksjon til en spennende vinregion. Og det er ingen grunn til å vente – en vin som dette bør definitivt nytes når den er ung og frisk, så la det bli denne våren.

Knut-Espen Misje