Hedrer krigsveteranene

Veteran: Jan Reidar Vågsdalen. Arkivfoto: Truls E. Thonhaugen

Jan Reidar Vågsdalen setter pris på at veteranene blir hedret 8. mai.

– 8. mai blir igjen en merkedag i Birkenes kommune, når kommunen med ordfører og politikere i spissen har takket ja til å markere denne viktige dagen. Dette er noe vi veteraner setter umåtelig pris på, sier Jan Reidar Vågsdalen i en pressemelding fra Birkenes kommune.

For første gang skal veterandagen markeres i Birkenes. Det skjer etter at blant andre veteran Vågsdalen har utfordret ordfører Anders Christiansen (Ap) til å hedre de mange veteranene som har kjempet for Norge i internasjonale operasjoner.

– Denne maidagen huskes for freden i Norge i 1945, men også alle de soldater som har tjenestegjort fra Birkenes i krigssoner ute i verden, sier Vågsdalen.

Tidligere har 8. mai blitt markert i Birkenes som frigjøringsdagen etter andre verdenskrig. Det har blitt lagt ned krans på bautaen ved Tobias jorde. I 2010 bestemte regjeringa at frigjøringsdagen 8. mai også skulle være veterandagen. Første offisielle markering av veterandagen ble avholdt i 2011, og åtte år seinere markeres nå 8. mai som frigjørings- og veterandagen i Birkenes.

– 34 veteraner fra Birkenes i krigstjeneste skal hedres, sammen med heltene fra andre verdenskrig. Av disse 34 som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner etter krigen, er tre av dem dessverre ikke med oss lenger, sier Vågsdalen.

Programmet for dagen starter klokka 18.00 på Tobias jorde. Birkenes hornmusikk spiller. Celine Lunder synger. Jan Reidar Vågsdalen og ordfører Anders Christiansen (Ap) taler. Det blir kransenedleggelse og enkel servering. Kommunens kulturleder, Wenche Flaa Eieland, leder programmet.

– Kan dere få med en oppfordring til folk om å melde inn hvis de vet om flere som har deltatt enten i Tysklandsbrigaden eller andre operasjoner? På lista til Vågsdalen står det 36 navn, men vi vet at det er flere, kanskje spesielt som deltok i Tysklandsbrigaden når det gjaldt opprydding etter krigen, sier Eieland.

Ønsker du å melde fra om ditt engasjement, kan det gjøres til kommunens sørvistorg.