Samlet 407 kilo batterier

BATTERIJAKT: Kine Charlotte Beisland Aas, Viktoria Glama, Talia Alezza Soligard Sponås, Gudmund Mollestad Guttormsen, Sven Osmund Mollestad Ånundsen og Sondov Vreim Jørgensen.

Eksplosiv start på batterijakten holdt helt i mål.

– Batteriene lå mot hverandre, og plutselig smalt det. Flammene som sto opp av den store boksen fløy i været og landet på gulvet like ved stolen min, sier Sondov Vreim Jørgensen til Birkenesavisa.

Tydelige merker i gulvbelegget på Birkeland skole vitner om dramatikken som utspant seg midt i en skoletime for klasse 4A. Den store batterijakten var knapt i gang, før den for klassen skjørt fart.

– Klasserommet ble fylt med røyk og alle løp ut. Læreren trodde det var fyrverkeri, og forsøkte å slukke det med å tråkke på det. Det var litt skummelt, så vi bestemte oss for å teipe batteripolene, sier fjerdeklassingen som satt nærmest arnestedet.

Batterijakten er en klassekonkurranse for 4. klasse over hele landet. Her skal elevene samle inn brukte husholdningsbatterier og sørge for at de gjenvinnes i stedet for at de havner i søpla, eller enda verre – i naturen. Målet er å skape gode miljøvaner og et økt engasjement i skolen.

EKSPLOSJON: Sondov Vreim Jørgensen satt nærmest da det smalt i klasserommet. Gulvet var det eneste som kom til skade, da klassen evakuerte grunnet mye røyk.

Fylkesvinner

– Det har vært utrolig gøy med batterijakten. Vi vant jo, og dessuten gjør vi noe bra for miljøet, sier Kine Charlotte Beisland Aas.

Klasse 4A ved Birkeland skole har samlet inn 19,38 kilo batteri per elev og havnet på totalt 407 kilo innsamlede batterier. Det holdt til å bli kåret som fylkesvinner i Aust-Agder. Over 15.800 fjerdeklassinger fra hele Norge deltok i årets Batterijakt. Sammen har de klart å samle inn svimlende 100,3 tonn brukte batterier.

– Jeg har fått mange batterier av naboene, de hadde sånn passe mengder liggende å slenge, sier Viktoria Glama til Birkenesavisa.

Den metoden er velprøvd, for mange av elevene har vært på døra hos naboer og kjente. Før Batterijakten startet i 2013 ble bare en av tre batterier gjenvunnet. I løpet av de siste syv årene har ifølge en pressemelding fra arrangøren denne trenden snudd, og i dag gjenvinner nordmenn hele fire av fem husholdningsbatterier.


FYLKESVINNER: Klasse 4A ved Birkeland skole er utpekt som fylkesvinner i årets batterijakt arrangert av Miljøagentene. I fjor vant samme klasse Beintøft.

Vant 2.500 kroner

– Jeg har vært i nabolaget på Mollestad og samlet inn, og dessuten satt vi en gjeng utenfor bakeriet på Strøget noen lørdager. Det var himla bra, for veldig mange kom med batteriene, sier Sven Osmund Mollestad Ånundsen.

Kanskje ikke så rart oppmøtet utenfor bakeriet var godt, for den medievante eleven var klok nok til å stikke innom lokalavisa først, og annonsere innsamlinga sammen med Gudmund Mollestad Guttormsen.

Mandag feira klassen med saft og boller i klasserommet. De 18 fylkesvinnere vil motta miljøfremmende utstyr fra Clas Ohlson, og i tillegg til det så vant 4A en ukeskonkurranse i den andre uka av batterijakten. Det sikrer klassen 2.500 kroner til klassekassa.

– Vi skal overnatte har på skolen og ha smågodt, pizza og annen kos, sier Talia Aleeza Soligard Sponås, om hva pengene skal brukes til.

Vinnerskaller

Det er organisasjonen Miljøagentene som står bak batterijakten. Prosjektleder Julie Vestgren Pettersen er imponert over innsatsen til fjerdeklassinger over det ganske land.

I dag gjør unge en fantastisk jobb med å få politikerne til å ta flere miljøbevisste valg innenfor politikken. Fjerdeklassingene er med på å dra en stor del av lasset ved å bli bevisste på hvordan de selv, familie og venner kan bidra til å ta bedre vare på jordkloden, sier hun i en pressmelding.

Det er forøvrig ikke første gang elevene i 4A bemerker seg i konkurransesammenheng. I fjor høst gikk de samme elevene av med seieren i Beintøft.

Vi vinner ofte fordi vi har skikkelig konkurranseinstinkt. Vi har noen vinnerskaller, sier Sponås.