Dag Terje Ingebretsen ved ABUP: – Mobber må vekk

Denne publiseringen var i strid med Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Les uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg her: https://bavisa.no/2024/50675/

 

____

 

– «NN» har en mamma som kjemper som en «løvemamma». Man må være sterk og ha mot for å kjempe mot systemet. Og «NN» er heldig som har en mor som kjemper.

Dag Terje Ingebretsen, ABUP

 

Torsdag 13. januar i 2022 sendte ei fortvila mor til et barn som opplevde seg mobbet på Birkeland skole en e-post til statsministerens kontor (SMK) i Oslo. Moras opplevelse var at hun «stanget hode mot veggen» i sin kontakt med skolens ledelse – og administrasjonen i Birkenes kommune, som er skoleeieren. Dette hadde pågått over tid.

Allerede dagen etter e-posten til SMK, ble mora kontakta av Agder politidistrikt, som var varsla av politiet i Oslo – hvor statsministerens kontor ligger.

Mora anmeldte skoleeier Birkenes kommune for brudd på opplæringslovens paragraf 9A. Saken ble henlagt.

Én måned før politianmeldelsen ba Statsforvalteren i Agder om dokumentasjon i saken fra kommunalsjefen i Birkenes kommune og rektor ved skolen.

BA publiserte 25. januar en større sak, hvor barnets anonymiserte mor, «Grete», fortalte om tidligere og pågående mobbeopplevelse, basert på daterte nedtegnelser.

I etterkant mottok BA en rekke leserinnlegg fra unge og foresatte knytta til mobbeopplevelser på skolene på Birkeland.

Oppslaget i BA førte umiddelbart til ordskifte i det politiske miljøet lokalt.

24. februar i 2022 gjorde Statsforvalteren i Agder følgende vedtak i denne aktuelle saken knytta til denne eleven som fortsatt opplever seg mobbet på Birkeland skole.

– Skolen har ikke fulgt godt nok med på elevens opplevelse av skolemiljøet.

– Skolen har ikke oppfylt plikten til å gripe inn.

– Skolen har ikke oppfylt plikten til å varsle skoleeier.

– Skolen har ikke undersøkt nok for å finne hva som ligger bak elevens opplevelse.

– Skolen har ikke satt inn tiltak som har vært egnet til å bedre elevens opplevelse av skolemiljøet.

– Skolen har ikke vist hvordan elevens beste er lagt til grunn ved valg av tiltak.

Tidlig i april 2022 kom det fram at 12 pågående saker bare ved Birkeland skole, som gjaldt brudd på opplæringslovens paragraf 9A – hvor det heter at «alle elever har rett til å ha et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring».

Mora «Grete» har nedtegna sitt barns mange mobbeopplevelsen på Birkeland skole i de mange månedene siden dette.

Denne familien er blant de flere hundre birkenesingene som fortsatt har Georg Rigadis som sin fastlege, også etter at han slutta på Birkeland og flytta sin praksis til Grimstad. Rigadis klarte etter flere forsøk å få «Grete» sitt barn inn til kartlegging på ABUP (Avdeling for barn og unges psykiske helse) ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

DAG TERJE INGEBRETSEN, ABUP (Foto: Privat)

Nylig, torsdag 9. september, var det knytta til «Grete» sitt barn et ansvars gruppemøte på Birkeland skole, hvor en rekke fagpersoner var innkalt. Kun barnets foreldre, rektor og kontaktlærer møtte. Og mangeårig terapeut Dag Terje Ingrebretsen ved ABUP deltok.

BA har snakka med Ingebretsen om den gjennomførte kartlegginga av barnet til «Grete» – videre anonymisert som «NN».

– Ved et traumeintervju, som vi bruker for å kartlegge i hvilken grad barn og ungdom har opplevd traumatiske ting og er preget av det, så ser vi at «NN» gir en skyhøy score som indikerer det vi kaller posttraumatisk stressyndrom. Ikke at «NN» har diagnosen nå, men «NN» er veldig aktivert for det til enhver tid på skolen.

– Som jeg sa på møtet på skolen, er det bekymringsfullt at de skolefaglige prestasjonene kan gå ned som en direkte følge av elevens svært høye psykiske aktivering. Dette er alvorlig. Men det som er mer alvorlig etter min mening, er at eleven gjennom sin høye aktivering kan kjenne på utenforskap, noe som igjen kan føre til skolevegring og sosial isolering, sier Ingebretsen.

– Men i forhold til elevens psyke er det veldig dramatisk å være i samme klasse som mobberen. Det har vært alvorlige trusler, deriblant hvor kniv er involvert.

Birkeland skole er ganske stor og med flere parallellklasser på hvert trinn. «NN» er fortsatt plassert i samme klasse som medeleven som det oppleves at utfører mobbingen. Det reagerer terapeuten ved ABUP på.

– Jeg holder fast ved sammenlikningen jeg brukte under møtet. Å sende denne eleven daglig til skolen hvor «NN» må sitte i samme klasserom, som den eller de som har mobbet «NN», mener jeg kan sammenliknes med om vi sender et barn tilbake til et hjem hvor vi vet at det blir eller har vært begått psykiske og/eller fysiske overgrep.

– Det er dødfødt for vår del å jobbe med terapi og bearbeide disse opplevelsene, for så å utsette personen for mobberen igjen og kastes tilbake i den traumatiserende situasjon, sier Ingebretsen.

– Ved å være i samme klasserom gjenopplever «NN» overgrepet bare ved syn, lyd og lukt av dette mennesket på et hundredels sekund.

Dag Terje Ingebretsen har nærmere 20 års erfaring på fagfeltet.

– Prioritet 1 er å få «NN» ut av situasjonen hvor traumene oppleves. I dette tilfellet i klasserommet. Aller helst er det mobberen som bør flyttes, men vi ser beklageligvis at det er vanskelig, og at det ofte er den som er utsatt for mobbingen som må flytte. At mobbeofferet må trekke det korteste strået, og må flytte.

Ingebretsen er tydelig på at sånn bør det ikke være.

– Mobber må vekk. Er mobber der, hjelper ingenting.

– Om mobberen legger seg dønn flat, på en troverdig måte, så kan det hjelpe. Men jeg er litt redd det heller ikke er nok, tilføyer Ingebretsen.

Til BA har «Grete» gjentatte ganger fortalt at hennes barns tillit til voksne er borte.

– Det er utrolig grovt snakk «NN» er møtt med, også om sine foreldre». Men «NN» har en mamma som kjemper som en «løvemamma». Man må være sterk og ha mot for å kjempe mot systemet. Og «NN» er heldig som har en mor som kjemper.

Dag Terje Ingebretsen på ABUP i Kristiansand forteller at dette ikke er den eneste eleven i Birkenes han jobber med for tida.

– Jeg jobber med et 30-talls barn. 3-4 er fra Birkenes. Selv om henvisingsgrunnene kan være svært ulike, vil symptomtrykket så godt som alltid også gi seg utslag på skolen, slik at en god dialog med skolen nesten alltid er påkrevd.

Artikkelen er lest og godkjent av Dag Terje Ingebretsen, ABUP.

Rektor Kristian Cummings ved Birkeland skole har fått tilsendt denne artikkelen, for å besvare følgende spørsmål fra BA:

– Når vil eleven som opplever seg mobbet («NN») få oppleve at medeleven som «NN» opplever at er mobberen, blir flyttet over i en annen klasse?

– Har en flytting av medeleven vært vurdert tidligere?

– Hva er eventuelt begrunnelsen for at medeleven ikke har vært flyttet over i en annen klasse?

Rektor Cummings har ikke besvart spørsmåla. Han har også fått mulighet til å kommentere artikkelen og uttalelsene fra Dag Terje Ingebretsen ved ABUP.

Rektoren skriver følgende i en e-post til BA tirsdag:

– Av hensyn til lovbestemt taushetsplikt kan ikke skolen uttale seg om konkrete elevsaker jfr. Opplæringsloven § 15-1 og Forvaltningsloven §§ 13 flg. På generelt grunnlag ønsker skolen å presisere at vi jobber aktivt med å fremme et trygt og godt skolemiljø i henhold til Opplæringsloven § 9A-2, for alle elever på skolen.

Avslutningsvis ber rektoren om at videre henvendelser i saken sendes til kommunalsjef for organisasjon og oppvekst, Marianne Moen Knutsen.