Jens Holm hedret

BLE HEDRET: Jens Holm ble hedret for sin lange innsats for Herefoss Skytterlag da han takket av som leder ved årsmøtet.

Lang og oppofrende arbeid i skyttersakens tjeneste.

Da Jens Holm takket av som leder i Herefoss skytterlag ble han hedret for sin lange og oppofrende arbeid i skyttersakens tjeneste. Det var under årsmøtet i Herefoss skytterlag at Anders Metveit, samlagsleder i Aust-Agder Skyttersamlag kunne overrekke diplomet til et noe overrumplet Jens Holm.

– Jeg ante ingenting. Riktig nok kom fylkeslederen på årsmøtet, noe han svært sjelden gjør. Men jeg ante ingenting om utdelingen på forhånd. Men jeg må jo innrømme at det var stor stas å få den. Den henger i dagligstua og jeg ser på den hver dag, sier Holm.

Under årsmøtet takket Jens Holm av etter ti år som leder i laget. Han har i tillegg hatt flere verv i laget over en periode på rundt 40 år, og fortsetter engasjementet i klubben, men nå kun som nestleder.

– Det var på tide å trekke seg litt tilbake nå. Vil ikke ha det slik som det var i gamle russiske styrer at man satt til man døde. Jeg fortsetter i styret men overlater mer til de andre. Jeg vil helst ikke ende opp som en gammel kall som sitter i hornet på veggen, ler han.

LADER SELV: Bruker man flere tusen skudd i året lønner det seg å lade patronene selv.

Mye jakt

For den aktive jegeren og skytteren på Lille Heimdal har det alltid dreid seg mye om jakt og fiske.

Han driver fortsatt med jakt, og forteller at det alltid er sesong for noe å jakte på.

– Ut mars er det tid for gaupejakt. Vi har vært ute etter den noen stykker uten hell. Vi vet den passerer i området her jevnlig. Den er observert og vi ser ofte spor etter den, forteller Holm, og legger til at man også kan jakte på rev, mår og hare.

– Reven skyter vi for å holde bestanden nede. Ved snørike vintre tar den mye rådyrkje og voksne dyr, sier Holm som på det meste har skutt 14 rev på en sesong.

Han lever tett på naturen her ved barndomshjemmet på Lille Heimdal, som han og kona Ingrid overtok i 1970.

– Det blir en del jaktrelaterte spørsmål jeg må svare på. Vervet for fylkesstyret i Jeger- og fiskerforbundet gjør at det jevnlig dukker opp noen mail relatert til jaktspørsmål. Akkurat nå jobber vi litt i forhold til vindkraftsaken. Som styremedlem uttaler jeg meg som betenkt, mens jeg selv nok ikke er like betenkt som resten av styret, sier Holm, og legger til:

– Sammenlignet med vannkraftutbygging er vindkraften mye lettere å reversere. Videre er villreinstammen i Setesdal presset av snøscootere, hyttebygging, vindkraft og turløyper, det medfører flere problemstillinger som vi må uttale oss om.

JAKTROM: Fra et skyteskår i veggen er Jens Holm raskt på pletten om en rev skulle nærme seg åtet utenfor.

Aktivt lag

Holm ser absolutt viktigheten av å ha et skytterlag i bygda. Det er stor interesse og deltakelse i lagets arrangementer. På banen deres har de omtrent 180 stykker som årlig tar storviltprøven.

– Det er stor sett jegere som er medlemmer og bruker banen, og vi har ikke så mange konkurranseskyttere. I laget er det tre skyttere som reiser rundt på DFSs (Det frivillige skyttervesen) sine stevner. Ellers har vi opplevd stor interesse for leirduebanen som vi fikk for omtrent ti år siden. Tirsdag og torsdag er rifledager, mens onsdagen er forbeholdt leirdueskyting, forteller han.

Sesongen på banen starter i midten av mars og de holder på til elgjakta starter. Ved flommen i 2017 ble klubbhuset deres ødelagt. Nå har de satt opp et nytt som er isolert og varmt og et flott samlingssted, som både Holm og resten av medlemmene flittig benytter.

– Skyttermiljøet gir meg fortsatt mye. Kaffepraten i klubbhuset, samlinger med andre skyttere, og det å instruere de yngre er fortsatt utrolig morsomt, og noe jeg har stor glede av, sier han.

Konkurranseskyting driver han selv veldig lite med.

– Det hender jeg skyter litt konkurranse for moro skyld, men slettes ikke ofte. Konkurranseinstinktet mitt er lik null, innrømmer han.

Holdt kurs i 33 år

Kursing er han veldig opptatt av. Flere tusen jegere, har siden kravet om jegerprøvekurs kom i 1986 tatt kurset under kyndig veiledning av Jens Holm. Ikke bare fra Birkenes, Jens har og holdt en rekke kurs i Kristiansand.

– Jeg kommer stadig i prat med noen som forteller at de har tatt kurset hos meg, men jeg husker jo ikke alle, ler han, og avslutter:

– Jeg er 77 nå og har lisens til å holde jegerprøvekursene til jeg er 80. Da bør jeg kanskje ha vett nok til å slutte. Samtidig er det veldig lystbetont, og utrolig moro, medgir han.