Taktfast markering

APPELL: Kristian Birkeland holder appell utenfor kommunehuset under fredagens miljømarkering.

Skoleelever stilte mannsterke utenfor kommunehuset på Birkeland.

– Jeg ønsker en bedre framtid. De med makt i samfunnet må ta konsekvensene, og gjøre noe før det er for seint, sier Kristian Birkeland til Birkenesavisa.

Fredag formiddag samlet 7. trinn på Birkeland skole seg utenfor kommunehuset på Birkeland. Der holdt Birkeland en appell som han, Benjamin Wisløff-Ohrvik og Lukas Stordal har skrevet.

– Generasjoner før oss har rotet det til, og det er vi som må rydde opp. Om bare 30 år vil det være mer plast enn fisk i havet. Vi må gjøre noe, fort, sier Birkeland.

Rein samvittighet

Ifølge appellen til 7. trinnet forsvinner 55.100 kvadratkilometer med is hver dag. Hvert år dør 8,8 millioner mennesker av forurenset luft. Hver innbygger i Norge slipper årlig ut 8,4 tonn Co2.

– Det er fire tonn mer enn gjennomsnittet i verden, påpeker trioen.

– Hva gjør dere for klimaet i hverdagen?

– Jeg pleier å sykle både til skolen og trening. Min samvittighet er rein, sier Wisløff-Ohrvik.

Om samvittigheten til ordfører Anders Christiansen (Ap) er like rein, vites ikke. Han tok imot elevene utenfor kommunehuset, og avslørte at han måtte forberede seg til denne dagen.

FORNØYD: Ordfører Anders Christiansen (Ap) er fornøyd med elevenes engasjement.

Vår framtid

– Når jeg hørte dere skulle komme, så måtte jeg sjekke hva kommunen gjør for klimaet. Vi har vedtatt å bygge kommunale bygg i tre, og det er viktig fordi tre binder Co2. Selv om noen misliker det, så har vi vedtatt vindturbiner, og grønn energi er viktig. Kommunen har elbil-ladere, og vi har også fokus på klima i tida som kommer, sier Christiansen.

Han setter stor pris på engasjerte elever på dørstokken, og likte hva han hørte av slagord. Plakatene var mange og med mangfoldig budskap. Klima favner bredt.

– Dette er veldig bra, og det er utrolig flott. Det er fint med engasjement, og dette er et viktig tema. Det handler om deres og vår framtid, sier han.

Moped eller sykkel

Elevene i 7. trinn som har troppet opp foran kommunehuset, streiker ikke. Både noen foreldre og lærere er med på det som omtales som en markering for klimaet.

– Vi vil gjerne gi alle som hører på en utfordring: Neste gang dere har tenkte å sette dere i bilen, tenk på klimaet. Er det mulig å ta sykkelen, eller gå, sier Birkeland.

Det er en utfordring ordføreren støtter.

– Når den tid kommer, så står dere overfor et valg, moped eller sykkel. Diskuter dette med foreldrene deres. Dere har en mulighet til å vise vei, men det er ikke alltid enkelt å forandre noe, sier Christiansen.

GJØR NOE: Handling foran ord, og rene ord for pengene på plakatene.