Tredje pårørendeskole

Hukommelsesteamet: Wenche Stoveland (dagaktivitet, f.v.), Gunn Lisbeth Løvdahl (demenskoordinator), Åse Karin Åkvik (teamleder hjemmesykepleien) og Merethe Sørbotten Engjom (ergoterapeut) er teamet bak pårørendeskolen. FOTO: Birkenes kommune

Gjennom pårørendeskolen ønsker Birkenes kommune å gi kunnskap og støtte til pårørende og venner av personer med demens.

– Forskning viser at pårørendes omsorgsoppgaver er omfattende og krevende og kan påvirke pårørendes helsetilstand. Informasjon og veiledning kan bidra til å redusere omsorgsbelastningene, påpeker Gunn Lisbeth Løvdahl, i en pressemelding fra Birkenes kommune.

Hun er demenskoordinator i Birkenes kommune og vil være kursleder for pårørendeskolen, som arrangeres for tredje gang.

Kurset vil strekke seg over fem mandager, med oppstart 18. mars i kantina på kommunehuset. Deltakerne vil få kunnskap om temaer som demenssykdommene, kommunikasjon og samhandling, pårørendes opplevelse og egenomsorg, pasientrettigheter og hvor man kan søke hjelp.

Kunnskap og erfaringsutveksling

– Her vil pårørende møte andre som er i samme situasjon og fagpersoner med kompetanse på området. Gjennom dette vil pårørende få kunnskap om demens og kunne utveksle erfaringer med andre i samme situasjon, framholder Løvdahl.

Hun viser til regjeringens anbefalinger i Demensplan 2020 og de nye nasjonale retningslinjene. Her er etablering av pårørendeskole et anbefalt tiltak.

– En landsomfattende evaluering av pårørendeskoler viser stor tilfredshet blant pårørende. Det er vårt inntrykk for Birkenes også, forteller demenskoordinatoren.

Samarbeid

Forpliktende samarbeid mellom offentlige og frivillige instanser i omsorgstjenestene er viktig for å gjøre slike tilbud tilgjengelig for alle pårørende i landet. I Birkenes vil Sanitetsforeningen være en samarbeidspartner i gjennomføringen av vårens pårørendeskole, som har påmeldingsfrist 1. mars.

– Vi håper pårørende og nære venner til personer med demens ser nytten av kurset og melder seg på, oppfordrer demenskoordinator Gunn Lisbeth Løvdahl.