Kaller det symbolpolitikk

KRITIKK: Alfred Kylland (Sp) fyrer løs mot Odd Gunnar Tveit (Frp) i debatten om satsing på fornybare bygg i tre i Birkenes kommune.

Sp-politiker mener det er stor uvitenhet i Frp.

– Jeg forstår det er stor uvitenhet i Fremskrittspartiet, og jeg er skeptisk til Torbjørn Bjorvatn også. Det har skjedd mye de siste årene, og man skulle kanskje hatt kurs og informasjon om dagens muligheter innen tre. Odd Gunnar Tveit bør også tenke over hvordan betong blir laget, utover at det er sand fra Ytterdalen, sier Alfred Kylland (Sp).

Kraftsalva fra Senterpartipolitikeren kommer under kommunestyrets behandling av saken om kommunens satsing på bærekraftige bygg i tre. Nye bygg i kommunens regi skal fra nå blant annet alltid vurderes om de kan oppføres i massivtre (KL-tre) eller med reisverk av tre. Det legges også opp til en halvering av klimagassutslippene (Co2) knyttet til nye bygg.

Ikke alltid finere

– Er en politisk korrekt bør en stemme for en slik reduksjon, selv om alle vet at dette ikke påvirker klimaet. Kina åpna, i alle fall før, ett kullkraftverk i uka, så dette er bare symbolpolitikk. Dessuten ønsker jeg ikke noe kaldere klima, sier Tveit (Frp).

Han blir den eneste som ikke stemmer for satsingen på fornybare bygg, og dermed splitter den to mann store Frp-gruppa seg i spørsmålet. Tveit understreker at han er for å bygge i tre, men da fordi det er fint, og ikke fordi det redder miljøet.

– Det er greit å vurdere massivtre, men det er ikke alltid finere enn betong og glass. Se bare på Solbakken. Massivtre er enten importert fra Østerrike, Sveits eller nå også Østlandet. Sand har vi lokalt, sier Tveit.

Representanten fra Kristelig Folkeparti, Bjorvatn, får passet påskrevet av Kylland fordi han er skeptisk til vedlikeholdskostnadene som følger av å bygge mer i tre.

Livssyklusanalyse

– Dette er et godt forslag, men hva med vedlikehold? Må kommunen nå belage seg på større vedlikeholdskostnader med et slikt vedtak, spør han.

Flere svarer om økonomien. Ordfører Anders Christiansen (Ap) slår fast at det er en rivende utvikling på området. Noen prosjekter blir dyrere, andre billigere, påpeker han.

Kommunalsjef Halvor Nes påpeker at det i vedtaket også slås fast at det skal utføres en livssyklusanalyse av nye bygg. Da vil det blir sett på hvordan vedlikeholdskostnadene blir i forhold til byggekostnadene.

– Skal man være politisk korrekt burde man vel vedta en 100 prosent reduksjon. Jeg er glad vi er så offensive som vi er. Massivtre er kommet for å bli, og det gir muligheter både konstruksjonsmessig og utseendemessig, sier Håkon Reiersen (Ap).