– Birkenes beste ordfører siden Svartedauen

 

Jeg har stor forståelse for rådmannen og hennes stab som må prioritere mellom forskjellige ting. Kommunestyret pålegger forskjellige ting som administrasjonen må iverksette, pluss at kommunestyrets flertall har sagt nei til ca. 20 millioner kroner i eiendomsskatt fra vindmøller i året. Ja, flertallet er så fanatisk opptatt av at de ikke må se vindmøllene i en skog de kanskje aldri går i, at de dermed sier nei til 20 millioner i året.

Rådmannen har ikke en lett oppgave og jeg vil ikke henge ut noen på kommunehuset. Las i Tenkesmia til Ronny Thomassen om Ole Birkenes som ikke får være i sammen med kona si på sine eldre dager. Det syntes ikke Ronny var bra, og det synes ikke jeg heller. Jeg er 100 % enig med Ronny om at vi må ta menneskelige hensyn i en sånn sak. Antagelig er jeg og Ole Birkenes politisk som hund og katt. Men i mange tilfeller har hund og katt mye til felles og trives i hverandres selskap. Litt stolt over at jeg har arbeidet sammen med Ole på Uldal. Er ikke sikker på at Ole er like stolt over å kjenne meg. Min far og Ole har sittet sammen i kommunestyret. Det er au litt stas.

Jeg må ta opp saken om avslaget på dispensasjon om leilighetene som Øystein Væting ønsket seg. Trist for både jeg og Øystein. Men det er ikke verst for oss, vi klarer oss alltid. Nei, det er verst for bygdas ungdom som får færre leiligheter å velge i. Jeg og Jeanette Heia stemte for dispensasjon. Hadde tre stykker i tillegg orket å holde hånden opp i 10 sekunder, så hadde ungdommen på Birkeland fått 6 fleire leiligheter å velge mellom.

Heilt enig med Anders Topland om at det har vært lite folkeskikk i kommunestyret i denne perioden. Ingen respekt for at en må vente på tur når en vil ha et innlegg og at en må titulerer ordføreren.

Hadde Harald Vestøl vært ordfører og opplevd så lite disiplin i kommunestyret, så tror jeg klubba hadde gått varm, kanskje tatt fyr. Jeg setter pris på alle ordførere vi har hatt og de har vært flotte og dyktige ordførere. Håper ikke jeg fornærmer noen når jeg fremhever Harald. Når Harald delte ut premiene på maratonen, så fikk han en premie hvor det sto: Birkenes beste ordfører siden Svartedauen, så forklarte jeg at jeg kjente lite til de ordførerne før Svartedauen.

Jeg foreslo i formannskapet at kommunen skulle slutte med innsamling til TV- aksjonen. Det er ikke noe kommunal oppgave å drive innsamling. I et nesten pengeløst samfunn er det gammeldags å gå rundt med kollektkorva på bygdene. Jeg presiserte i kommunestyre at Barnekreftforeningen er bra. Men som Israelvenn så har jeg problemer med Kirkenes Nødhjelp, Flyktninghjelpen, Redd-Barna, Røde Kors og andre organisasjoner som vil boikotte Israel. Så derfor ønsker jeg fylkeskommunen eller fylkesmannen kunne ta oppgaven. Kunne ikke for eksempel fylkesordfører Arne Thomassen tatt ansvaret.

I formannskapet fortalt jeg ei historie om ei gang det var TV- innsamling, til et prosjekt som jeg ikke var så begeistra for. For jeg gir alltid når folk kommer på døra og selger lodd eller samler inn til prosjekter, de har jo tross alt kommet den lange veien til Steinsland. Jeg var ute i tunet og hørte en bil som kom, og var overbevist om at det var noen fra TV- innsamlinga. Så jeg sprang ned og gjemte meg i kjelleren. Senere viste det seg at det var Trygve Endresen som kom på besøk. Så det var en tabbe.

Det har vært snakket om ladestasjon for batteribil. Jeg synes ikke det er en kommunal oppgave å anskaffe en ladestasjon, men det er greit hvis kommunen kan legger til rette. Nå skal jeg ikke blande meg inn i driften på bensinstasjonen Best. Det har jeg ingenting med. Men det er jo lov til å komme med et forslag. Fyll ut Møllebekken og anlegg ladestasjoner der.

En arbeidskamerater som er aktiv i Lillesand pensjonistparti foreslo å få ei rundkjøring ved banken. Godt forslag, som vi burde tipse veivesenet om.

 

Odd Gunnar Tveit

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.