Kritisk til saksbehandling

KRITIKK: Kommunalsjef Halvor Nes viser til dårlig tid og dårlig kommunikasjon når han forklarer hvordan byggesaken på Engesland kunne bli problematisk.

Varaordfører synes kommunen har opptrådt kritikkverdig.

– Jeg synes dette er svært kritikkverdig. Det er lagt inn dokumenter i saken i etterkant, men likevel finnes det ingen formelle tillatelser. Det må være gitt en veldig dårlig veiledning til søker i denne saken, sier varaordfører Anne Kari Birkeland.

Det er byggesaken på Engesland som skaper reaksjoner. Kommunalsjef for samfunnsutvikling, Halvor Nes, orienterte onsdag planutvalget om saken. Mandag denne uka møtte han i kommunens kontrollutvalg for å gjøre det samme.

– Vi har forsøkt å legge til rette for kommunalt næringsområde på Sagestø uten å lykkes. Derfor gikk søker i gang med å finne alternativet, og kom til enighet med Engeslandstunet. Dette området er satt av til sentrumsområde i framtida, sier Nes.

Dårlig tid

Resten av historien er kjent. Tiltaket fikk i løpet av kort tid større omfang enn noen hadde sett for seg, og er nå stoppet i påvente av at byggesaken behandles.

– Problemene skyldes nok svak kommunikasjon, og et forsøk på å legge til rette for en næringsaktør med dårlig tid. Det er alltid en fare for at ting kan gå for fort. Saken har løst seg ganske greit, og det er ikke noe problem å tilbakeføre tiltakene som er utført, sier Nes.

Om det hersker det ingen tvil i planutvalget.

– Her må kommunen ta ansvar for det som skjedde. Det har blitt begått en stor feil, men heldigvis ikke noe uopprettelig, sier Birkeland.

Vil ikke vente

Ikke alle tar det like tungt som henne.

– I mangfoldig år har det vært et ønske om at noe skal skje på Engesland. Utbygger er seriøs og bygger fine bygg, så vi må bare benytte oss av muligheten til å utvikle sentrum, og ikke vente 20 år. Det er bra at noe skjer på Engesland, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Birkeland påpeker at det ikke er snakk om å vente 20 år, men å være forutsigbare og følge spillereglene. Ole Morten Vegusdal slår fast at gravd er gravd, men ønsker å vite om det ikke burde vært gjort arkeologiske undersøkelser i området.

– Det er fylkeskommunen som skal vurdere utgraving, og det er har de ikke fått mulighet i denne saken, sier Nes.

Han understreker at søknaden og resten av den formelle prosessen som nå er satt i gang, kommer til politikerne i planutvalget på et eller annet tidspunkt for vurdering.