Kjøper seg opp

KJØPER: Birkenes kommune kjøper ut de private eierne av Avigo.

Kommunen legger 185.000 kroner på bordet for flere aksjer.

Birkenes kommune kjøper ut de private eierne av Avigo, og selskapet er nå eid av tre kommuner og en fylkeskommune. Dermed er en økonomisk omorganisering i bedriften gjennomført.

– Avigo skal foreta salg av aksjeposter, gjeldende 1.085 aksjer à 1.000 kroner. Begrunnelsen er å bli et heleid kommunalt selskap for å videreutvikle bedriften, skrev styreleder Linda Hye i Avigo til ordfører Anders Christiansen i november.

Kjøpsprosess som innebærer at Aust-Agder fylkeskommune kjøper 900 aksjer fra Aust-Agder Næringsselskap, og at Birkenes kommune kjøper ut de private aktørene Lillesand sparebank, Olsen Assuranse, Byggma, Norsafe og Saint-Gobain. De fem bedriftene har til sammen 185 aksjer som kommunen kjøper for en tusenlapp hver.

Minste eier

Når Birkenes kommune nå har kjøpt seg opp, er de likevel minste eier i Avigo med 900 aksjer. Fylkeskommunen har 950 aksjer, Grimstad kommune 1.350 aksjer, og Lillesand kommune 1.451 aksjer. Kjøpet ble vedtatt i kommunestyret i siste møte før nyttår, og saksdokumentene fremkommer det at Avigo er bedre rustet til å kapre oppdrag fra kommunene når de nå er uten private eiere.

Styret i Avigo har vedtatt å igangsette en restrukturering av selskapet, samt kjøpe ut private aksjonærer for å gjøre det lettere for eierkommunene å kjøpe tjenester fra Avigo gjennom utvidet kommunal egenregi. Dette krever at selskapet kun kan ha kommunale og fylkeskommunale eiere.

Kommunene må forholde seg til regler for offentlige anbud når de tildeler oppdrag. Det finnes imidlertid følgende alternativer til anbud i «Lov om offentlige anskaffelser»: Reserverte kontrakter, inkluderende kontrakter, kommunal egenregi og utvidet kommunal egenregi.

Unngår anbud

Det er sistnevnte som er interessant for Avigo. I saksframlegget til kommunestyret kan man lese:

«Avigo har et mål om at flest mulig skal kunne stå i tiltaket, men har sårt behov for arbeidsoppgaver. Kommunene legger årlig ut en rekke offentlige anbud, og kjøper tjenester av eksterne tilbydere. Mange av disse hadde kunne fungert som utmerkede arbeidsoppgaver for VTA-ansatte, men Avigo har inntil nå ikke klart å komme i posisjon for å drøfte samarbeid. Avigo ønsker å tilrettelegge for at kommunen skal kunne kjøpe tjenester fra Avigo gjennom utvidet kommunal egenregi».

Avigo ser for seg at datterselskapet Avigo Service kan selge tjenester til kommunene, mens et annet datterselskap kan selge kommersielle tjenester. For å komme inn under ordninga utvidet kommunal egenregi, og dermed slippe anbudsprosess, må dette datterselskapet være kontrollert av de kommunale eierne, minst 80 prosent av tjenestene hos datterselskapet må selges til kommunene som eier, og datterselskapet kan altså ikke ha private eiere.

200.000 i året

Avigo er en arbeids- og inkluderingsbedrift hvor det primære formålet er avklaring, utprøving og kvalifisering av mennesker som står utenfor arbeidslivet i nært samarbeid med NAV.

Det er 71 personer totalt i varig tilrettelagt arbeid (VTA) i Avigo. Disse utgjør til sammen 65 plasser.  Av disse var seks personer bosatt i Birkenes kommune i første halvår 2018. Disse seks personene utgjør til sammen 5,5 plasser.

For 2018 var statlig tilskudd 158.775 kroner per plass per år. Kommunalt tilskudd skal være minst 25 prosent av statlig, og blir da 39.693 kroner per plass per år. For Birkenes kommunes seks VTA-plasser er prisen 218.311 kroner i året.