– Svar på åpent brev til ordføreren fra Oddny Furholt

 

For å svare på spørsmålet til Oddny Furholt vil jeg presisere følgende:

Tildeling av omsorgsbolig, sykehjemsplass og trygdebolig er et faglig ansvar. Politikere vedtar rammer og planer, men går ikke inn i hvem som blir tildelt. Jeg har derfor bedt om faglig bistand for å besvare spørsmålet.

Kommunen har også et ansvar for taushetsplikt og kan derfor ikke gå inn på enkeltsaker i media. Svaret blir derfor sett ut fra hvordan det jobbes og vurderes i saker som omhandler tildeling av bolig/ sykehjemsplass.

Så vil jeg videre presisere at jeg som ordfører og hele kommunestyret hele tiden har fokus på om vår eldreomsorg fungerer på en god og trygg måte innenfor de ressursene vi har til rådighet.

Spørsmål:

«Hvorfor måtte jeg absolutt ut av den leiligheten, når det står flere leiligheter ubrukt?»

Svar:

Kommunen har 25 heldøgns omsorgsboliger med personalbase i umiddelbar nærhet. Det er inntaksteamet for sykehjem og heldøgns omsorgsboliger som behandler søknader og tildeler boliger. Boligene sammen med sykehjemsplasser er for innbyggere som har store behov for helse- og omsorgstjenester, og den tryggheten personalbasen gir. Det er viktig at disse plassene blir forvaltet riktig til de brukerne som trenger dem. Birkenes kommune har kriterier for tildeling av tjenester og boliger, som inntaksmøte legger til grunn for sine vedtak.

Dersom det tildeles heldøgns omsorgsbolig til innbyggere som er friske eller har lite tjenestebehov, og dermed kan bli boende i mange år, kan det medføre at det ikke er boliger igjen å tildele til innbyggere med store behov for tjenester og trygghet. Innbyggerne med store tjenestebehov vil da måtte bo videre i eget hjem selv om de oppfyller kriterier for å tildeles en heldøgns omsorgsbolig. Av den grunn kan det være at boliger i perioder kan stå ledig. Inntaksmøtet har til enhver tid god oversikt over disse boligene og hvem de planlegges tildelt til. Det kan derfor være at en bolig står ledig fordi det ikke er søkere som oppfyller kriteriene for tildeling. Sånn må det være for at kommunen kan tilby bolig til de som har omfattende tjenestebehov når disse trenger det, og ikke kan bo hjemme lenger. En bolig kan også planlagt stå ledig i en kortere perioder da det kan være behov for vedlikehold og reparasjon pga slitasje.

Det er også viktig å si at Birkenes kommune tar ensomhet på alvor. Aktivitetssenteret er et godt tilbud til mange eldre, der en kan møte andre og være en del av et fellesskap. Også frivilligsentralen har tiltak for å forebygge ensomhet.

Som de fleste andre kommuner har også Birkenes kommune en strategi om at eldre skal bo trygt hjemme, lengst mulig. Kommunen har en rekke tjenester som understøtter det. Vår erfaring er også at mange eldre ønsker å bo hjemme i eget hjem, og motta hjelp der så lenge det er mulig. Mange opplever at å bo i kjente omgivelser bidrar til selvstendighet og mestring i hverdagen.

Innbyggerne i Birkenes kan være trygge på at de får hjelp når de trenger det.

 

Arild Windsland

Ordfører