BYGDELIV. På Beisland er det i disse dager en spent bonde som venter på respons etter å ha blitt presentert på riksdekkende TV. Odd Arild Svaland har kastet seg ut i det, og stiller som eldste bondekandidat i TV2s populære serie “Jakten på kjærligheten”.
Det er en vakker maidag med sol og vind når BirkenesAvisa tar turen opp på heia for å høre hvordan i all verden eks-kommunestyremedlem og elektriker Odd Arild Svaland har havnet oppi dette.
Svaland møter oss i døra med et smil, og vi setter oss på steintrappa i ly av vinden for en prat. Katta ligger ved siden av og koser seg i sola, og det blinker i Beislandstjønna et steinkast unna. Alt er velstelt, ned til minste kantstein rundt de mange blomsterbedene. Det er tydelig at gården til Odd Arild Svaland skal vise seg fra sin aller beste side.
Var ikke helt uvitende
Odd Arild innrømmer at helt uvitende om påmeldinga, det var han ikke.
– To kollegaer spurte om de kunne meldte meg på, men jeg regnet ikke med at de virkelig ville gjøre det, ler han.
Han har ikke sett beskrivelsen de laget av ham, og aner derfor ikke hva de skrev.
– Men da TV2 ringte og spurte om jeg var villig til å stille opp, sa jeg ja. Når kollegaene har sagt A, så fikk jeg si B!
Svaland har ikke fulgt nå nøye med på de foregående sesongene, og «veit snaut sjøl å som nå skjer». Men nå ruller og går i hvertfall presentasjonen av bøndene på TV2s nettsider. Dersom beislandsbonden er blant de fire som får flest brev, venter utvelgelse av aktuelle kjerringemner og speeddating før fire “finalister” inntar gården.
Historie og gourmetmat
Odd Arild Svaland kjøpte gården fra 1850 for 12 år siden etter å ha vært på utkikk lenge. Politikken gjorde han seg ferdig med for 5-6 siden, etter 20 år som folkevalgt. Nå er det gården som gjelder.
Bedriften Beisland Gjestegård er nylig etablert og gir Odd Arild mulighet til å jobbe med noe av det han brenner mest for – levende lokalhistorie og kortreist mat med kvalitet. Ressursene på gården skal omdannes til de lekreste retter, med hjelp og inspirasjon fra profesjonelle kokker. Råvarene er der allerede, i form av sau og lam fra eget beite, aure fra Beislandsvannet og vilt fra skauen.
Når praten dreier inn på gourmetmat, er det lett å merke at bonden kommer skikkelig i siget. Han forteller med overbevisning om ulike ingredienser og avanserte tilberedningsteknikker mens sau og lam beiter rolig mellom bygningene, lykkelig uvitende om sin fremtid på tallerkenene på Beisland Gjestegård.
– Drømmen har jo vært der hele tida. Men det tar tid, og koster så himla mye penger!
– Meldte du deg på for å få PR for gården?
– Nei, det er egentlig ikke motivet. Det kan være en bonus, kanskje. Og jeg kan få satt fokus på noe jeg brenner for. Da Bondelaget anbefalte bønder å delta fordi serien er positiv for landbruksnæringa også, var det lite å nøle etter, mener Odd Arild, som veldig gjerne kan tenke seg ei som vil være med på det lille eventyret han starter opp.
Bare positive reaksjoner
– Det må jo ha vært spennende å fortelle om dette – hvordan reagerte barna?
– Det ble stille noen sekunder, ja! Tankene gikk nok for fullt. Jeg tror de kanskje synes det er litt flaut, men de godtok det veldig greit.
55-åringen hevder at han ikke bryr seg så mye om hva folk for øvrig sier.
– Jeg har jo bare fått positive reaksjoner, har ikke hørt én negativ ting. Men det kan jo hende at folk sier at “nå har det rabla fullstendig for Svaland”, men det bryr meg ikke!
– Men hva tenker du om å kanskje måtte gå og handle på butikken i perioden episodene vises? Det blir jo ganske personlig?
– Nei, det bryr jeg meg ikke noe om. Man må bare leve videre, sier Svaland, som karakteriserer seg sjøl som muligens litt reservert og småbeskjeden, uten at det er plagsomt eller til hinder for å eksponere seg.
– En får bare være seg sjøl. Det kan ikke nytte å spille, slår han fast.
– Men jeg tenker jo også på at jeg har ansvar for de fire jentene som kommer til gårds. De skal ha ei grei tid, og det blir min jobb å passe på at alle føler seg vel.
Odd Arild er fornøyd med avisoppslagene så langt. Han ler litt av at han i følge VG skal ha kallenavnet Sean Connery.
– Jeg fikk jo høre det på jobben, sier han tørt.
– Der kommer Sean Connery!
Kreativitet og skaperglede
Gården på Beisland ligger på en plass som må ha vært i bruk i uminnelige tider. Da blomsterbedet måtte graves opp, fant de flint fra steinalder, spinnehjul fra vikingtid og krittpiper som var noen århundrer gamle. Og bonden sjøl har samlet antikviteter i en årrekke.
– Så det gjør ingen ting om damene som tar kontakt er interessert i gamle ting, smiler Odd Arild.
– Hvilke egenskaper setter du ellers pris på, da?
– Jeg ser etter ei som er snill, hyggelig og søt, åpen og ærlig, ramser Odd Arild opp, og legger til at han det ikke er noen ulempe om hun er engasjert, kreativ og har skaperglede.
Det er også klart at god kjemi må være en forutsetning. Der ser bonden en utfordring. Det er ikke bare bare å finne den rette når man får 6-7 minutter med speed-dating på hver kandidat.
– Hva er det beste med Beisland?
– Friheten, og at det er stille og rolig her. Det er flott natur og fin beliggenhet, midt mellom Arendal og Kristiansand. Vi ligger sentralt i forhold til jobbmuligheter. Også er det jo moro med dyr og gårdsarbeid.
– På Beisland er det folk i alle de 12-15 husa. Også flere ungkarer, forteller Odd Arild og peker:
– Der bor det en, og der, og der…
Vi tenker i vårt stille sinn at ungkarsbonden må må se opp for alt for hyppige nabobesøk i sommer.
– Det er kanskje ikke så sørlandsk å eksponere seg på denne måten?
– Nei, ler Odd Arild Svaland.
– Men folk får si hva de vil. Hvis de mest kritiske får dominere, blir bare alt surt og negativt. Det skal være positivt, og vi må ha det gøy!