– Det var helt uforlignelig fint – for en stemme og levering

VIDERE I THE VOICE: Birkenesingen Bjørn Olav Hartvigsen imponerte stort under sin blind-audition på årets sesongstart av The Voice. Han rørte alle mentorene når han sang Billy Joels «Lullabye – Goodnight, My Angel» til sine sønner Leander (snart 6) og Emmet (3,5). (Foto: TV2)

TV2 hadde virkelig spart godbiten til avslutningen på sesongpremieren av populære The Voice fredag kveld. Og det var Bjørn Olav Hartvigsen fra Birkeland. Han overbeviste stort.

Innslaget ble innledet med at Bjørn Olav fortalte om seg selv, familien og hvor mye musikken betyr for ham. Opptakene var gjort oppe ved Teinefossen og på lekeplassen hjemme på Limoen i Natveitåsen.

I innslaget fortalte han om artistdrømmen han har båret lenge på.

– Jeg har alltid tenkt at når jeg var ferdig med ungdomsskolen, så skulle jeg ut i den store verden og følge artistdrømmen.

– Så møtte jeg kjærligheten og fikk henne med meg til Birkeland.

(Foto: TV2)

Låten Bjørn Olav hadde valgt til kveldens «blind audition» var Billy Joels «Lullabye – Goodnight, My Angel» fra 1993. En sang Joel skrev til sin datter.

– Jeg synger denne låta til sønnene mine Leander (snart 6 år) og Emmet (3,5 år), fordi jeg har lyst til å fortelle de at jeg alltid kommer til å være der. At uansett hva som skjer, så er de trygge hos meg og mamma. Når barna skal legge seg, har de alskens spørsmål mellom himmel og jord – og det er lett å tenke: Sov nå. Men jeg tror det er viktig å ta den tida før de sovner, og gi de en ro og trygghet i svarene.

(Foto: TV2)

Bjørn Olav hadde i forkant av auditionen en tanke om å prøve å la være å gråte på live-TV. Etter at han fremførte en nedstrippet versjon av Billy Joels låt, klarte hverken Bjørn Olav eller enkelte mentorer å holde tårene tilbake.

Etter kort tid trykket mentor Jarle Bernhoft på knappen. Og snart snudde stolene til Espen Lind, Ina Wroldsen og Yosef Wolde-Mariam. Applausen fra publikum var stor både under og etter fremførelsen. Og bak scenen heiet sønnene og kona.

Mentorene ga seg ende over i begeistring, og sparte på ingen måte på superlativene.

Først ut var Jarle Bernhoft:

– Bjørn Olav, dette var så fint. Det var et trygt fang å sette seg på. Det var helt uforlignelig fint. For en stemme og levering.

Yosef Wolde-Mariam fulgte opp:

– Du er så nede, du er så til stede og det er så vakkert. Du formidler den så fint. Det føles som om låta betyr noe for deg.

– Ja, det gjør den, bekreftet den unge birkenesingen med tårer i øynene. Jeg synger den til de to som står der.

Dermed kommer programleder Siri Nilminie Avlesen-Østli inn på scenen, leiende med Bjørn Olavs sønner i hver sin hånd.

Mentorene er samstemte: – Et TV-øyeblikk!

En gråtkvalt Espen Lind forteller at han selv har en sønn på samme alder som Bjørn Olavs eldste.

– Det du gjorde med den låta, har så mye tyngde og modenhet. Det er et mesterstykke å klare å holde igjen, og tørre å synge med den «lille» stemmen – og gå ordentlig inn i låta og formidle en historie. Du hører hjemme på scenen, virkelig!

Ina Wroldsen var sist ut med skryt:

– Du har evnen til å roe ned et rom med bare stemmen din. Da har du «x-faktor». Når du får tak i noen ved bare å åpne munnen, er det en skikkelig gave.

Bjørn Olav gjorde et uvanlig raskt valg av mentor, etter å ha «rådført» seg litt med sønnene som han hadde på fanget. Og valget falt på Ina Wroldsen.

(Foto: Skjermdump fra TV2)

Hun takket for tilliten, og kunne fortelle de to sønnene at hun var veldig god til å bake cookies. Dermed bar det ut av studio, med sjarmerende og vinkende barn i armene, til sin ventende stolte ektefelle bak scenen.

(Foto: Skjermdump fra TV2)

BA tok en liten prat med Bjørn Olav i forkant av TV-sendingen, for å høre litt mer om hans tanker rundt deltakelsen i det populære programmet.

– I 20 år har jeg sittet klistret til TV-skjermen og fulgt med på alskens sangprogrammer som har rullet og gått på fredagskveldene! Liksom-auditioner foran baderomsspeilet har nærmest vært en obligatorisk hverdagsaktivitet. Dette har jeg gru-gledet meg til lenge, og jeg har vært veldig spent på å endelig få dele dette øyeblikket med dere.

– Det har som sagt vært en drøm i mange år. Det begynte vel når jeg som 5-6 åring så Kurt Nilsen vinne det første Idol. Fra den gangen har jeg sett på alle typer sangprogram. Sånn sett lå det vel kanskje i kortene at jeg tok det steget å melde meg på. En stund hadde jeg noen tanker om at jeg ikke ville ta noen snarveier. Jeg trodde at slike programmer var å anse som en snarvei, men det er det absolutt ikke. Det er utrolig mye jobb, og det du ser på skjermen er bare en brøkdel av det hele, sier han.

– Jeg jobber 40 prosent som frilans-musiker, og brukte altså allerede mye tid på musikken. Min kone Charlotte oppfordra meg til å prøve. Tanken hennes var at siden jeg allerede bruker mye tid på musikken, så kunne jeg like godt bruke den riktig. Det var på tide å sette inn støtet. Ungene er nå så store at jeg har muligheter til å reise litt.

Når han først skulle melde seg på en sangkonkurranse var det ikke tilfeldig at det ble «The Voice»

– Man hørte ofte at det var en kynisk bransje, men i «The Voice» er kynismen lagt til side, og det hele føles mer menneskelig. Det er en ryddig og god produksjon hvor man får god oppfølging. Det er også et profesjonelt og fint program som ikke driter ut noen.

Det er flere tusen søkere, og en omfattende prosess for å slippe gjennom nåløyet.

– De er naturlig nok ute etter gode sangere, men de vil og ha karakterer som gjør seg på TV. De vil lage god TV, og lage storyer rundt dem som er med. Jeg sendte inn forskjellige typer sanger, og presenterte meg selv og ambisjonene mine. Det var en omfattende søknad jeg sendte inn i juni.

Bjørn Olavs «The Voice»-audition som ble vist i kveld, ble spilt inn i oktober. Og han måtte bære på hemmeligheten om deltagelsen helt til en reklamesnutt fra TV2 avslørte at han var med i årets sesong. Vi lar Bjørn Olav fortelle litt om sin opptreden og valg av mentor.

– Hele gjengen snudde seg. Slik sett var det jo et luksusproblem for meg å velge mentor. Om flere snudde seg var planen alltid å velge Ina som mentor, forteller han før han utdyper valget.

– Jeg føler vi kommer fra samme sted musikalsk, og har samme musikksmak. Hun er en stor artist, men også en dyktig internasjonal låtskriver. Samtidig har hun en fin balanse i forhold til det å legge vekt på formidling, og det sangtekniske.

– Siden dette er spilt inn for en tid tilbake, så har du fått litt tid til å jobbe med henne. Hvordan har det samarbeidet vært?

– Det har vært utrolig lærerikt. I starten ble jeg jo litt «starstrucked», alle mentorene er jo store stjerner, og man tar virkelig det de sier innover seg. Ina er direkte og ærlig. Det trives jeg godt med. Hun går aldri rundt grøten, og det går fort, sier Bjørn Olav.

– Mentorene bringer stjernefaktoren inn i programmet, men de andre leddene er vel så viktig. Det er et stort team rundt med regissører, produsenter og musikkredaktører. Vi lærer utrolig mye av dem, sier han.

– Var du nervøs før auditionen?

– Ja, forferdelig. Jeg har stått på scene lenge. Jeg har vokst opp med det og er trygg på det, likevel så skal det bevises i løpet av to minutter. Det er en rar ting at 15 års arbeid skal evalueres i det øyeblikket. Men samtidig så er det å stå på scenen den beste følelsen jeg vet om.

Programmets første sending så Bjørn Olav sammen med kona Charlotte og ungene så fort det ble tilgjengelig tidligere i dag. Den stunden ville de gjerne ha for seg selv. Nå i kveld, når programmet ble sendt på lineær TV, så han det sammen med flere i familien.

– Er det en hektisk tilværelse?

– Nei, kanskje ikke akkurat det, men det er spennende og altoppslukende. Selvfølgelig tar det tid, men mest av alt tar det krefter og energi. Jeg er helt uttappet når jeg kommer hjem etterpå, og ligger ofte rett ut, nærmest som syk.

– Kan det forandre livet ditt?

– Ja, det kan absolutt forandre livet mitt. Det er reklame i beste sendetid, og en veldig god eksponering. Uansett hvordan det går, og hvor langt jeg kommer, så lærer jeg mye og knytter viktige kontakter. Jeg ser det absolutt som et springbrett, men det er viktig å ikke ligge på latsida i etterkant. Den tida må brukes godt, sier han.

– Så det kan fort være at du blir «The Voice – Bjørn Olav»?

– Ja, men det kan jeg godt trives med, smiler den unge birkenesingen.