Skjerper støykravet

KAKE: Motvinds Trond Harstad (t.h.) og Wiggo Svendsen (med skjerf i bakgrunnen) forlater pressekonferansen lille-lille julaften. – Den kaka spiser ikke jeg, sier Harstad, om bløtkaka bakt for å feire departementets tillatelse til vindkraft i Birkenes.

Motvinds Trond Harstad mener plassering av vindkraft i Birkenes er et skrekkens eksempel.

– Vi har stått på helt fra første stund. Vi var med på å få Olje- og energidepartementet (OED) til å si nei til Storehei, og vi hadde selvfølgelig forventning om at de ville si nei til Bjelkeberg og Oddeheia også, sier Trond Harstad i Motvind.

Folkeaksjonen mot vindkraft i Birkenes måtte skuffet konstatere at det ikke ble noen julegave fra departementet i denne omgang. Harstad har stor forståelse for at tilhengerne av prosjektet feirer, men ber om forståelse for at Motvind ikke heiser flagget.

– Vi har brukt tid og krefter på å forhindre dette. Det er mer og mer aktuelt med vindturbiner rundt forbi, men motstanden mot dette og rasering av norsk natur er betydelig. Plasseringa som er påtenkt i Birkenes er et skrekkens eksempel. Her blir vindparken plassert tett mot boligbebyggelse i dalen, sier Harstad.

Savner informasjon

Han er skuffet over at Eon ennå ikke vil si noe om hvor høye vindturbinene blir. Under pressekonferansen 22. desember snakket Kjell Rune Nakkestad om drøye 100 meter tårn. Under befaringa i sommer ble det snakket om 225 meter høye tårn.

– Her blir det støy og det eneste gode med konsesjonen er at OED stiller strengere krav til avskjerming enn Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gjør. De stiller ufravikelig krav at det ikke skal over grensene selv om det bare er ett hus det gjelder. Det er også et krav om at Eon skal holde informasjonsmøter, sier Harstad, og forklarer:

– Det skal informeres om hvor høye de blir, hvor mange kilowatt de yter, og hvor mye støy det er utfra målingene. Endringer skal informeres. Det skal være helt transparent. Til nå har kommunikasjonen vært svært dårlig.

Usikker høyde

Eons innleide konsulent på Sørlandet, Kjell Rune Nakkestad, forteller at kraftselskapet ønsker å være transparente. Han understreker at høyden på vindturbinene avhenger av hvilken type turbin som velges.

– Velger Eon seks megawatt-turbin blir høyden rundt 200 meter. De turbinene som er lagt inn i prosjektet nå er betydelig lavere, og med en effekt på fire megawatt. De høyeste i markedet i dag er 225 meter. Det kan blir aktuelt, men er avhengig av leverandør. Vi ser på fire leverandører, sier han.

Gjennom sitt vedtak har departementet behandlet en rekke klager på konsesjonsvedtaket fattet av NVE. Etter en samlet vurdering finner departementet at fordelene og nytten ved tiltaket er større enn skadene og ulempene for allmenne og private interesser

Tar ikke stilling

Christer Birkeland og flere mener det er begått en saksbehandlingsfeil etter forvaltningsloven da de som grunneiere ikke har blitt tilsendt NVEs vedtak. De mener også at ordfører i Birkenes har opptrådt uetisk og ut over sine fullmakter.

Flere av klagerne viser til at søker og grunneierne ga lovnader om økonomisk kompensasjon og avbøtende tiltak rett før kommunen skulle behandle saken. På vegne av Motvind har Advokatfirmaet DSA konkludert med at det er begått feil under kommunens behandling av konsesjonssøknaden, som må føre til at kommunestyrevedtaket er ugyldig.

Departementet tar i klagesaken ikke stilling til klagernes anførsler om kommunens og spesielt ordførerens rolle i behandlingen av søknaden, men anser dette som et kommunerettslig spørsmål. Departementet legger til grunn at Birkenes kommune gjennom kommunestyrevedtak stiller seg positiv til utbygningsplanene.

Avviser slingringsmonn

Flere klagere fremhever og er bekymret for vindkraftverkenes støyvirkninger for både fastboende og for fritidseiendommene i området. NVE har ikke krevd oppdatert støykart basert på fire megawatt-turbiner, selv om dette basert på dagens teknologi kan være en sannsynlig turbinstørrelse.

Det er etter klagernes mening for sent å fremlegge oppdaterte støyberegninger ved detaljplanleggingen av tiltaket, påpeker departementet, og slår fast at NVE ser ut til å ha gitt Eon tillatelse til å overgå grensa for støynivå, dersom det vurderes som nødvendig for vindkraftverkets mulighet til å realiseres. Dette slår OED ned på:

«Departementet bemerker at dersom Eon ikke lykkes med å oppnå enighet om frivillig avtale med en eier, er det konsesjonærens ansvar å sørge for plassering av turbinene med tilstrekkelig avstand fra nærmeste turbin til eventuell hytte eller bolig, som gjør at retningslinjen ikke overskrides».

Tilstrekkelig krav

Klagerne mener at det bør stilles krav utover at støyen holdes innenfor dagens grenseverdi på Lden 45 dBA som et årsgjennomsnitt. Det påpekes at et årsgjennomsnitt vil kunne medføre at naboer vil måtte leve med lengre perioder hvor det støyer mer enn grenseverdien.

Departementet konstaterer at dagens støyretningslinje definerer grenseverdien for støy fra vindkraftverk som gjennomsnittsverdi, og legger derfor til grunn at dette kravet er tilstrekkelig.

Tiltaket vil ha støykonsekvenser for friluftsinteresser både i planområdet og i tilgrensende områder, og tiltakets støy for friluftsliv og rekreasjon i området, vil være over de anbefalte grensene for stille områder. Departementet finner imidlertid ikke dette avgjørende for konsesjonsspørsmålet.