Sterk pallplass til Uldal

I GODT SELSKAP: Espen Uldal på pallen sammen med rekruttlandslagsløper Johannes Dale etter søndagens norgescupfellesstart på Geilo. Dale regnes som et av landets største skiskyttertalenter for øyeblikket. ALLE FOTO: Atle Uldal, BIL skiskyting

Førsteårssenior Espen Uldal tok sin første individuelle pallplass i Norgescupen for senior da de hjemlige skiskytterne starta sesongen for alvor med Norgescup og regioncup på Geilo.

Sprint og fellesstart sto på programmet da seniorene konkurrerte om sesongens første norgescuppoeng på Geilo Skistadion lørdag og søndag. Lørdagen ble heller mørk sett med birkenesøyne.

Best av borkisene var eldstemann på laget, Håkon Svaland (25), med en 23. plass etter å ha skutt fullt hus på liggende og bomma én gang på stående. To plasser og ti sekunder bak fulgte førsteårssenior Espen Uldal, til tross for to bom på hver av skytingene. Så fulgte Lars Aasheim Svaland på 30. plass med tre bom.

Eneste birkenesing med fullt hus på begge skytingene var Lars Reiten. Han hadde dessverre ikke samme farta i sporet og måtte kikke ned på 76. plass for å finne navnet sitt på resultatlista.

Nesten fullklaff

Vi mistenker Espen Uldal for å ha hørt på Prøysens «Du skal få en dag i mårå» på lørdagskvelden. Han benytta i alle fall søndagens fellesstart til å rette opp alle feila fra i går.

Med én fattig bom på 20 skudd feide 21-åringen inn til 3. plass, snaue seks sekunder bak rekruttlandslagets stjerneskudd Johannes Dale og to og et halvt sekund bak Team Mesterbakerens Håvard Gutubø Bogetveit.

– Det er jo bare norgescuprenn nummer to i seniorklassen for min del, så pallplassen kom relativt fort. Når ting klaffer tror du jo alltid det er mulig å komme på pallen, men det var absolutt ikke forventa, sier Uldal til Birkenesavisa.

Hemmeligheten ligger i å endre fokus mellom skyting og langrenn.

– I dag klarte jeg svitsjen fra sporet over på skyting og så tilbake på det fysiske igjen mye bedre. Da er fokus på rett plass, og da funker det, forklarer 21-åringen, som imponerte stort på sisterunden der han slo rekruttlandslagsløper Vegard Bjørn Gjermundshaug og to løpere fra Team Mesterbakeren.

GOD LANGRENNSFORM: Martin Uldal gikk inn til 3. plass i 18-årsklassen på lørdagens sprint i Sparebank 1 Cup, til tross for to bom på hver av de to skytingene.

Skjøt seg ut av tetkampen

Med fullt hus på de to første skytingene lå også Lars Aasheim Svaland an til en god plassering, men tre bom på tredje skyting sendte ham hodestups ut av tetkampen.

– Jeg gikk tøft de tre første rundene, så jeg var litt skjelven i beina og litt tung i pusten på den tredje skytinga, forklarer 23-åringen, som endte på 18. plass.

Nå håper han konkurransene vil gi bedre langrennsform senere på sesongen.

– Jeg går i alle fall jevnere enn før, så selv om det blir litt for mye bom, så er det muligheter, mener 23-åringen.

Han får knapt fullrost klubbkamerat Uldal, som leverte «et sinnssykt løp», ifølge Svaland.

– Når du går ut sammen med to rekruttlandslagsløpere og tre fra Norges beste privatlag, og slår tre av dem, så er det helt ekstremt bra!

Storebror Håkon åpna også sterkt på fellesstarten med to fulle hus, men to bom på tredje og fire bom på fjerde skyting ødela pallmulighetene også for ham. Lars Reiten måtte tåle tre turer i strafferunden, men gikk seg likevel opp ni plasser på resultatlista i forhold til dagen før.

Gode juniorer

For juniorene starter ikke kampen om norgescuppoeng før helga 15.-16. desember på Lygna. Mange av landets beste juniorer hadde likevel tatt turen til Geilo for å gå første runde i Sparebank 1 Cup.

De tre birkenesingene blant dem – Martin Uldal, Åse Marie Rosef og Thor Arild Aas – leverte alle til ståkarakter og vel så det på lørdagens sprint. Alle tre gikk inn til 3. plass i sine respektive klasser. På søndagens fellesstart var det kun Åse Marie Rosef som stilte til start. Da ble det litt for mange bom på 18-åringen fra Nordåsen på Birkeland, som endte på 13. plass.

NY PALLPLASS: Vegdølen Thor Arild Aas både skjøt og gikk godt på lørdagens sprint og kunne sette en ny pallplass på skiskytter-cv’en sin.