Savner bygda

SNUR: Partiløse Petter Ross har snudd, og sikrer flertall for at barnetrygda skal inkluderes i inntektsgrunnlaget når økonomisk sosialhjelp beregnes.

Er boligstrategien for hele kommunen? Nei, mener Petter Ross fra Herefoss.

– Det er mye godt i denne boligstrategien, men for meg er den ikke god nok, ettersom den ikke gjelder hele Birkenes. Den er ufullstendig, og kan omtales som en boligstrategi for Birkeland og de omkringliggende områdene. Vegusdal og Herefoss mangler, sier Petter Ross (Uavh).

Birkenes kommune har utarbeidet en boligstrategi for de kommunale boligene. Denne kommer etter en ressursanalyse av pleie- og omsorgssektoren fra 2016, og en erkjennelse av at den demografiske utviklinga går i retning av et høyt antall eldre over 80 år.

Dessuten påpeker helse- og velferdssjef Bente Somdal at stadig flere mennesker med en kompleks helsetilstand, gjør det nødvendig for kommunen å ha en strategi slik at de kan tilby riktige boliger til befolkninga i framtida.

Hyggelige festtaler

– Dette er en strategi for hele kommunen. Det er påbegynt et arbeid med å undersøke hvor framtidens eldre ønsker å bo. Dersom undersøkelsen medfører endringer i planlegginga, er det naturlig å innarbeide i etterkant, sier Somdal.

Det beroliger Olav Vehusheia (H), som i utgangspunktet hadde tenkt å be kommunestyre utsette saken. Nevnte Ross blir ikke like beroliget og fremmer et forslag om å supplere strategien med tanker om både Vegusdal og Herefoss.

– Det er hyggelig at man setter pris på Vegusdal og Herefoss i festtaler, men jeg skulle ønske det viste seg resten av året også. Jeg vil ikke tatt for gitt at folk i Vegusdal og Herefoss vil flytte til Birkeland. Vi har en eldrebolig i Herefoss, men den er preget av svakt vedlikehold. Da er det ingen som vil bo der, sier Ross.

Urealistiske krav

Vegdøl Ole Morten Vegusdal (V) har sympati for Ross sine innvendinger, men utgjør flertallet som tilslutt banken boligstrategien gjennom. Han er usikker på hva Ross ønsker.

– Med tanke på eldrebølga, og de kravene som kommer for å følge opp eldre mennesker i egen bolig, må vi ikke lage planer som ikke er realistiske. Er det realistisk å holde sørvisnivået oppe i Herefoss og Vegusdal? Er det mulig å bygge opp tre parallelle sørvistilbud i kommunen? Nei, det er ikke realistisk, sier han, og legger til:

– Det er greit at de bor der de bor nå, men når de ønsker et høyere sørvistilbud må vi ta innover oss realiteten, og innse at vi ikke kan tilby dette i alle deler av kommunen.